perjantai 8. elokuuta 2014

Suuret Disney-suunnitelmani

Noin kuukausi sitten höpisin toisen kirjoituksen kommenttiosastolla jotakin tällaisesta löyhästä suunnitelmasta, mitä tulee jatkossa katseltaviin Disney-animaatioihin. Kun kaikenlainen listailukin sattuu intohimoihin kuulumaan, niin ei tarvitse väkisin yrittää motivaatiota etsiä. Valitettavasti en lupailuista huolimatta ehtinyt heinäkuun aikana saamaan valmiiksi, mutta toivottavasti kelpaa elokuun puolellakin.

Vielä vain olen kaukana mistään Disney-tietäjästä, joten hyvinkin todennäköisesti seuraavat luetteloinnit saattavat olla pikkuisen puutteellisia. Muutenkaan tarkoituksena ei ole kaikkia katsomattomia tai unohtuneita tapauksia listata. Ainakaan tässä vaiheessa Disney-innostukseni ei ole niin suuri, että välttämättä haluaisin ihan jokaiseen perehtyä. Voi olla, että suunta joskus vielä muuttuu, mutta toistaiseksi näin.



Mukaan pääsee siis sellaisiakin, jotka on joskus aikoinaan joko kokonaan tai osittain nähty, mutta ovat ajan hampaiden rouskeessa pitkälti jauhettu muistissa epämääräiseksi mössöksi. Mihinkään erityiseen tärkeysjärjestykseen en näitä pysty asettelemaan, vaan yritän sekalaisten kommenttien avulla vähän valottaa sitä puolta. Poiminnat on tehty tuota listaa hyödyntäen:

Luettelo Disneyn animaatioelokuvista

Käsittääkseni tuonne on listailtu vain elokuvateatteriensi-illan saaneet teokset, joten suuri osa suoraan videolle päätyneistä jää ilmeisesti pois. Ehkä en ala muutenkaan niitä tässä vaiheessa pohtimaan. Joskus toisella kerralla jatko-osassa mahdollisesti... Tekstin yhteydessä on kuvituksena käytetty blogissa aiemmin kommentoitujen tapausten "ylimääräisiä" kuvakaappauksia. Pomppivat kuvasuhteet ja koot sentään tätä sotkua! Toivottavasti ei sekamelska liikaa silmiä raatele. Ehkä ne kuvaset nyt jotenkin sinne sopivat, ja muuten saattaisi olla hieman yksitoikkoista selailtavaakin ilman niitä.



...Mutta nyt niihin elokuviin. Ensin oikeutetusti käsittelyyn ne kiinnostavat klassikot, vähän ennakko-odotusten mukaan ryhmiteltynä.

Katselulistan klassikot


Aladdin
Beauty and the Beast
Cinderella
Pocahontas
Sleeping Beauty
Snow White and the Seven Dwarfs
The Aristocats
The Hunchback of Notre Dame
The Princess and the Frog

Varmaan yhdistävä tekijä onkin arvattavissa, eli näiltä toivotaan ainakin jossakin määrin sydäntä lämmittelevää romanttista hömppää. No, ehkä joissakin sitä tarjoillaan hieman vähemmän, mutta uskoisin ainakin, ettei pettyäkään tarvitse. Olen melko varma, että Aladdin ainakin on aikoinaan kokonaisuudessaan nähty, mutta niin kovin haalistunut muistoissa, että pääsee mukaan. Myös moni muu tarina on toki tuttu. Voi sanoa, että jokin tulkinta katseltu, vaikka Disney-versio olisikin näkemättä.

Listan kolme viimeistä elokuvaa ovat sellaisia, jotka vipsautin sinne lähinnä Annan aiheeseen liittyvän kirjoituksen ansiosta. The Aristocats oli aiemman käsityksen mukaan enemmän muihin juttuihin keskittyvä eläinseikkailu, parista seuraavasta taas en ollut aiemmin onnistunut syystä tai toisesta innostumaan. Luulen kuitenkin, että mukavasti aika kuluu, kunhan nämä jostakin onnistun ostelemaan.



Alice in Wonderland
Atlantis: The Lost Empire
Fantasia
Fantasia 2000
Mulan
Peter Pan
Tarzan
The Great Mouse Detective
The Jungle Book
The Rescuers
The Rescuers Down Under

Tämä runsas kymmenen porukka taas elelee mielikuvissa vauhdikkaampina seikkailuina. Väärinkäsitykset tietysti ovat mahdollisia, mutta sittenhän sen varmaan näkee, kun vaivautuu vilkaisemaan. Tarzan onkin valmiina odottelemassa hyllyssä, joten se lienee luontevin avaus näiden suhteen, ellen lähitulevaisuudessa onnistu tekemään houkuttelevampia löytöjä.


Chicken Little
Dumbo
Home on the Range
Oliver & Company
The Lion King
Winnie the Pooh

Viimeisimpänä, muttei tietenkään vähäisimpänä klassikkosarjassa kourallinen eläintarinoita, joilta toivon ensisijaisesti runsaasti awww-huokauksia tuottavia herttaisia hetkiä. No, Chicken Little ja Home on the Range eivät varsinaisesti ole mitään hehkutusmagneetteja olleet, mitä arvioihin tulee. Silti mietin, että eivätköhän ne omalla kohdalla kohtalaisesti toimi, sillä sydämestä löytyy paikka tällaisille. The Lion King on luultavasti nähty, ellei kokonaan, niin ainakin melkein. Muistikuvat kuitenkin jälleen karkailleet kauas, joten tänne pääsee. Toisaalta sen olisi voinut livauttaa seikkailusarjaankin. Jos ehdottoman ennakkosuosikin tahtoo näistä kuudesta kaivella, niin maailman suloisin karhu voittaa jälleen.



Disney+Pixar


A Bug's Life
Brave
Finding Nemo
Ratatouille
Up
WALL·E

Näitä kertyikin pikkuisen vähemmän, mutta tehdään silti jaottelua niidenkin suhteen. A Bug's Life tuli aikoinaan hyvin löyhästi vahdattua sivusilmin televisiosta samanaikaisesti muihin juttuihin keskittyen. Hieman huvittavasti kyseinen ötökkäseikkailu iskisi varmaan huomattavasti paremmin nykyään. Finding Nemo on mielikuvissa jokseenkin samansuuntaiseksi ymmärretty. Ratatouille kuitenkin tulee varmaan näistä kuudesta ensimmäisenä tarkastettua, sillä senkin olen onnistunut valmiiksi ostamaan. Eiköhän se liene ihan hyvä elokuva aloitella tätä sarjaa, sillä rottamaiset kokkauspuuhailut Pariisissa vaikuttavat oikein lupaavilta.



Brave ja Up taas ovat lyhyen perehtymisen perusteella maistuvaa seikkailuviihdettä. Etenkin tutkimusmatkan hengessä etenevä kuumailmapalloreissu vaikuttaa juurikin minulle tehdyltä. Sitä sopiikin tyrkkiä hankintalistalla reilusti ylöspäin. Toivottavasti ei tarvitse pahasti pettyä...

WALL·E on ilmeisesti tullut pahimmin väärinymmärretyksi minun taholtani. Jotenkin ajattelin, että se olisi jokin pikkukiva robottihassuttelu, joka ei sen suuremmin vetoaisi. Kiinnostus siihen kyllä pompsahti pykälän, toisen ja kolmannenkin ylöspäin, kun aiemmin mainitussa kirjoituksessaan Anna kohotti sen listansa romanttisimmaksi elokuvaksi. Pakkohan se on nähdä!



Mitä näihin Disneyn ja Pixarin yhteisiin juttuihin tulee, niin seikkaillaanpa vähän tähän tekstiin poimittujen elokuvien ulkopuolelle. Joku saattaa ihmetellä, että minne jäivät Toy Story ja Cars -elokuvat. Molemmista elokuvasarjoista olen nähnyt ensimmäisen osan joitakin vuosia sitten. Vaikka monet näistä suuresti pitävätkin, niin minuun ne eivät (silloin) suurempaa vaikutusta tehneet. Voi olla, että niidenkin pariin palaan, mutta ne eivät todellakaan ole kiinnostavimpien joukossa.

...Sitten sitä sekalaisempaa sakkia


Bambi II
The Fox and the Hound II
The Little Mermaid: Ariel's Beginning

Nämä jatko-osat eivät lukemisteni perusteella ole suurta ylistystä keränneet, mutta kun ne edeltäjät (BambiThe Fox and the Hound ja The Little Mermaid) onnistuivat innostamaan siinä määrin paljon, että ihan mielenkiinnosta nämäkin haluaisi nähdä. Siitä huolimatta, että The Little Mermaid II: Return to the sea vähän turhakkeelta tuntuikin.



Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nämä eivät suoraa jatkoa tarinoille ole, vaan seikkailevat ajassa ennemmin taaksepäin. Tarkoittanee ainakin parin ensimmäisen kohdalla armotonta pentusöpöilyä, mutta sellainenhan kyllä kelpaa. En odotakaan, että mikään näistä tosissaan nousisi edeltäjäänsä haastamaan, mutta tuskinpa ne toisaalta näiltä loistoakaan veisivät, vaikka vähän väkinäisiä jatkoja sattuisivatkin olemaan.

Piglet's Big Movie
Pooh's Grand Adventure: The Search for Christopher Robin
The Tigger Movie

Vaadimme Puhille ja kavereille oman osaston! Paria näiden vekkulien seikkailua (The Many Adventures of Winnie the Pooh ja Pooh's Heffalump Movie) onkin tullut blogissa tämän vuoden puolella kommentoitua ja ihasteltua. Nämäkin jatko-osat mielellään lisäilen listalle, sillä tuo hurjista möhköfanteista kertova tarinakin siihen rohkaisee. Ei juurikaan väkisin väännetyltä vaikuttava lisäys ole se. Jos nämä kolme ovat suunnilleen samaa laatua, niin mukavia hetkiä lienee luvassa. Piglet's Big Movie innostaa etukäteen eniten, sillä Nasu nyt sattuu olemaan hellyyttävimpiä luomuksia piirroselokuvien puolella. Suuren sydämen omaavan pienen possun oma elokuva on pakko jossakin vaiheessa nähdä. Samaisen metsän asukkaista vähemmän vetoaa Tiikeri, mutta kaipa tuossa hänenkin elokuvassaan muita tuttuja kasvoja sen verran nähdään, että sekin sopinee listalle.



Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas
Belle's Magical World
Cinderella II: Dreams Come True
Cinderella III: A Twist in Time
Pocahontas II: Journey to a New World
The Hunchback of Notre Dame II
Tarzan & Jane
The Lion King II: Simba's Pride

Saattaa vaikuttaa hassulta ja turhalta listailla jo jatko-osia ennen kuin niitä ensimmäisiäkään on nähty tai vähintään palauteltu muistiin. No, kuten kokoelmasta selviää, niin sitä romanttisempaa osastoa tässäkin tapauksessa etsitään. Viimeisin ei sitä välttämättä siihen sarjaan kuulu, mutta kun se on tullut jo hankittua, niin olisi mahdollisesti outoa, jos sitä ei aikoisikaan katsella, vai...? Melko monen kohdalla IMDB:n ilmoittamat pistekeskiarvot ovat suorastaan kehnoja, joten odotuksia ei hirveän korkealle uskalla kohotella. Varmaan siellä seassa on sellaisiakin, jotka eivät suuria ihastuksen tunteita onnistu aiheuttamaan, mutta koska nämä kuitenkin etukäteen kiinnostavat, niin saavat mielestäni listalle loikata. Sanotaan nyt, että pari ensimmäistä ovat ne, joihin suurimmat toiveet kohdistuvat tässä vaiheessa. Saa nähdä (toivottavasti) läheisessä tulevaisuudessa, miten oikeaan tai väärään haaveilut singahtivat...



DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp

Aivan viimeisimpänä yksinäisessä kerhossaan oleilee tutun ankkaporukan seikkailuelokuva. Sarjasta tykkäilin lapsena kohtalaisesti ja lisäksi sen pohjalta tehtyjen videopelienkin parissa tuli tunteja tärveltyä, joten voisi elokuvaversiotakin (viimeinkin) kokeilla. Oikeastaan Indiana Jones -elokuvien hengessä tehty aarteenmetsästys voisi innostaa ihan kohtalaisesti.

Sellaisen suunnitelman siis sain sähellettyä. Jos oikein laskin, niin tämän toteutuessa urakoimista riittäisi 47 elokuvan verran. Eipä mikään aivan minimaalinen projekti, mutta onneksi joustovaraa on ja aikataulukin melkoisen löyhä, sillä sellaista ei ole edes raapusteltu.



Joidenkin mielestä tämä saattaa olla pöhkö ja/tai puutteellinen listaus. Hyviä ja olennaisia puuttuu, mutta kaikenlaisia keskinkertaisuuksia on sullottu mukaan. Tai jotakin vastaavaa. Puutteellisuus varmaan pitääkin paikkansa, sillä alunperinkään karsintaan ei osallistunut Disneyn koko tuotanto. Lisäksi tosiaan se tietämys näiden suhteen on edelleen varsin rajallinen. Mitä laatuasioihin tulee, niin näitähän on valikoitu lähinnä sen mukaan, mitkä eniten sopisivat omiin mieltymyksiin ennakkokäsitysten perusteella. Tekninen tasokkuus ja sen sellaiset ovat painaneet vähemmän valintoja tehdessä.

Korjauksia, varoituksia ja vinkkejä saa tosiaan antaa hyvien, huonojen, puuttuvien ja muiden mieleen tulevien seikkojen suhteen. Sellaisia kyllä arvostetaan. Ehkä myöhemmin palailen sen alkupuolella mainitun täydentävän jatko-osan merkeissä, kunhan tämä urakka nytkähtelee eteenpäin. Toistaiseksi kuitenkin tällaisia suunnitelmia. Kyllähän tässä varmaan uskaltaa itselleen uskotella, että luvassa tulee olemaan lukemattomia lumoavia, lämpöisiä, ihastuttavia, herttaisia, kauniita ja vauhdikkaita hetkiä, kunhan listaa lähtee käymään läpi.



Katsomisiin!

2 kommenttia:

  1. Ihana otsikko tekstilläsi. Ja älä huoli, "pomppivat kuvasuhteet" eivät häirinneet minua yhtään! :)

    Hienoja klassikoita olet valinnut katselulistallesi. Voisin myös vinkata, että uudet "prinsessaklassikot" Kaksin karkuteillä ja Frozen ovat myös hyviä elokuvia (menevät ehkä siihen seikkailusarjaan), jotka kannattaa katsoa. Sen sijaan minä en lähtisi kuvailemaan Fantasioita "vauhdikkaampina seikkailuina". Molemmat Fantasiathan ovat taide-elokuvia, joissa on monta lyhyttä animaatiopätkää, jotka on animoitu jonkun klassisen musiikkiteoksen inspiroimana. Osa näistä lyhyistä pätkistä on... kröhöm... "hieman" tylsiä.... mutta onneksi joukossa on hauskoja ja vauhdikkaitakin pätkiä! Itse en kyseisiä elokuvia ole kauhean monta kertaa katsonut (verrattuna muihin Disney-elokuviin), mutta kyllä ne varmasti innostavat jollakin tavalla kaltaistasi elokuvaharrastajaa! :) Myös Robin Hood on kiva versio klassikkotarinasta, ja siinä on kanssa mukana romanttisia kohtauksia (tosin ikävän vähän).

    Pixarin elokuvista Wall-E on ehdottomasti katsottava! Hyvähyvä! Myös UP on todella koskettava ja ihana elokuva, joten peukut sillekin! Toy Storyhan oli Pixarin ensimmäinen elokuva, ja sen tietokoneanimaatio on hieman töksähtelevää, ja ehkä koko elokuvakin on jollain tavalla masentava. Sen sijaan Toy Story 3 on leluseikkailujen paras osa, jota katsoessaan tunteet purskahtelevat pintaan. Suosittelenkin katsomaan kolmososan, mutta ehkä sitä ennen pitäisi nähdä ne kaksi edellistä... Noh, katsot sitten joskus (jos innostusta vielä riittää).

    Suurin osa Pixarin elokuvista on tosi hyviä, ja niissä on aina jotenkin erikoinen juoni ja tausta-asettelut (esim. puhuvia autoja, kokkaavia rottia, rakastuneita robotteja...). Siinä mielessä Urhea oli minulle pieni pettymys, sillä se edustaa sitä perinteistä tarinankerrontaa, jossa tulevat tapahtumat aavistaa ennalta... tai ainakin minä aavistin. On Urhea toki hieno seikkailuelokuva, ja animaatio on tehty todella upeasti, mutta mielestäni elokuva ei olisi ansainnut parhaan animaatioelokuvan Oscaria (minkä se meni voittamaan). Mutta Oscar-lautakunta on siitä siis pitänyt kovasti!

    "Sekalaista sakkia" osiosi sisältää lähinnä elokuvia, joita en itse ole nähnyt... Tai kuten taisin joskus aiemmin mainita, en ole niin kauhean innostunut näistä kakkososista, kun ne jäävät alkuperäisten elokuvien varjoon ja saattavat pilata ensimmäisen osan tunnelman. Ainoa poikkeus tähän sääntöön ovat Nalle Puh -elokuvat, joissa kaikissa on ihanaa söpöilyä! Ja täytyy kyllä todeta, että lapsena pidin kovasti jatko-osista, kun ne toivat suosikkihahmot uudelleen tv-ruutuun. Senpä takia tuttuja ovat Kaunottaren ja Hirviön, Pocahontasin, Pienen merenneidon ja Leijonakuninkaan jatko-osat. Nyttemmin mielipiteeni on muuttunut... Ehkä minun pitäisi taas päästä näistä ennakkoluuloista yli, ja katsoa kyseisiä elokuvia. Sinun teksteistä sitten luen, mitkä kannattaa ja mitä ei kannata katsoa. :)

    Ja olen samaa mieltä kanssasi, että tulet varmasti kokemaan "lumoavia, lämpöisiä, ihastuttavia, herttaisia, kauniita ja vauhdikkaita hetkiä" Disney-elokuvien parissa! Hii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos paljon taas kommentista!

      Minua saa kyllä mielellään ohjailla hyvien elokuvien pariin, sen verran pahasti olen edelleen hukassa Disney-kartalla. Tämä kirjoitus paljastanee sitä "sivistymättömyyttä" armotta lisää, mutta puolustuksekseni sanoisin, että olen kyllä osaa noista lapsena/nuorena katsellut, mutta paaaljon on päässyt unohtumaan vuosia kestäneen tauon välissä. Mutta jos tässä kuitenkin saisi rauhalliseen tahtiin tilannetta mahdollisuuksien mukaan paikkailtua, niin hyvä olisi.

      Merkkailenpa nuo mainitsemasi muistiin. :) Hyvä tietää, ettei lähde noita Fantasia-elokuvia aivan väärin odotuksin tiirailemaan. Yritän saada sen ensimmäisen hankittua alkuun kokeiltavaksi. En oikein usko, että hirveästi tulisin pettymään. Ajatus eräänlaisesta musikaalista on oikeastaan melko mukava. Olen kyllä taipuvainen suomaan Toy Story -elokuvillekin uuden mahdollisuuden. Ne eivät tosiaan aivan listan kärjessä ole, mutta kuitenkin... Wall-E ja Up ehdottomasti pakkohankintoja. Ellei Ratatouille olisi jo hyllyyn eksynyt, niin ostaisin varmaan nämä kolme sisältävän Blu-ray-kokoelman. Mitä tulee siihen ennalta-arvattavuuteen, niin tuskinpa se minua kauheasti haittaa. Kunhan saadaan tunnelmat kohdilleen ja kauniita tuokioita, niin kelvannee. :)

      Kun lueskelin noista jatkoista ja katselin niiden saamia pisteitä, niin kieltämättä vähän ikäviä väreitä pääsi silloin tällöin nousemaan. Tuli sellainen olo, että jos lukemattomia ihmisiä ihastuttaneille klassikoille lähdetään jatkoa tekemään, niin soisi niihin sitten myös panostettavan enemmänkin. Ei mitään pikaisesti huitaistua lämmittelyä "rahat pois"-hengessä ainakaan. Olettaisin, että ainakin osa noista on vähintään kelvollisia. Mukava kuulla, että muutkin Puhin ja kaverien seikkailut söpöilevät miellyttävästi. :) Ainakin noissa parissa katselemassani on oikein hyväntuulista ja rauhallistakin herttaisuutta. Ei niin väliä, vaikkei lopulta kauheasti tapahtuisikaan.

      Toivotaan tosiaan tällaisia tuokioita. :) Tuskinpa listaillut klassikot ainakaan pääsevät ikävästi yllättämään. Se viimeinen ryhmä lienee kyseenalaisin osasto, mutta niiden pariin jo lähtökohtaisesti pienellä varauksella seikkaillaan. Jospa tässä taas vähitellen animaatiot alkaisivat tiheämpään tahtiin katsomoa ilahduttamaan!

      Poista