torstai 9. lokakuuta 2014

The Astronaut Farmer

Unelmiensa ajamina toiset painuvat henkensä kaupalla vaikkapa vaarallisten vuorten pohjoisrinteille, jotkut taas toteuttelevat vähän arkisempia ja maanläheisempiä haaveitaan. Jälkimmäisestä osastosta ei liene kyse katseluun päätyneen elokuvan kohdalla, sillä ilmeisesti päähenkilön mieli haikailee paljonkin korkeammalta tätä palloa ihmettelemään.

Vähän hulluista ja höpsöistäkin haaveista kertovat elokuvat ovat omalla kohdalla ainakin etukäteen toivottua tavaraa. Tämä sopinee hyvin joukkoon, kun lähdetään seurailemaan, miten avaruusraketin omakätinen nikkarointi ladossa mahtaakaan onnistua. Nostetaanpa peukkuja ylöspäin tämän projektin menestymisen puolesta ja lähdetään vähitellen tarkkailemaan, miten se sitten käytännössä tapahtuu. Ajatus ainakin on...ööh, no jotakin...



Unijaksollahan sitä taidetaan aloitella, saattaapi joku hihkaista ensimmäistä kohtausta katsellessaan, mutta ehei. Siellä joku ratsastelee avaruuspuku päällä noutamaan karannutta vasikkaa varsin aavikkomaisissa maisemissa. Kyseessä kuitenkin on syistä tietyistä tällaiseen asusteeseen sonnustautunut Charles Farmer (Billy Bob Thornton) aamukiireidensä parissa.

Farmerin viisihenkinen perhe vaikuttaa olevan pikkuisen tavanomaista kiinnostuneempi taivaankappaleista, mikä käy ilmi ruokapöytäkeskusteluista sekä kodin sisustuksesta. Pikkukylän muutkin asukkaat tuntuvat olevan perillä Charlesin ja muiden villityksestä.

Aikoinaan Charles oli tiellä tähtiin. Avaruustekniikkaa tuli opiskeltua ja tähdättiin astronautiksi. Avaruuslento jäi silloin kuitenkin haaveeksi vain, kun elämä alkoi viskoa esteitään unelmien tielle. Tiettyjen tapahtumien takia Charlesin piti vetäytyä hankkeesta ja palata perheen maatilaa pelastamaan.



Avaruuslentohaavetta ei kuitenkaan lopullisesti kuoppailtu, vaan myöhemmin Charles alkoi perheensä avustuksella rakentaa ladossaan aitoa avaruusrakettia. Vaimo Audrey (Virginia Madsen) tukee hanketta ja pääluottomiehenä toimii poika Shepard (Max Thieriot). Nuoremmat tyttäret (Jasper Polish ja Logan Polish) ovat tietenkin hengessä mukana.

Projekti alkaa lähestyä laukaisuvaihetta. Tarvittaisiin kuitenkin lähemmäs 5000 kiloa erikoispolttoainetta, jollaista eivät lähihuoltoasemat niin vain myykään. Pitää turvautua kyseenalaisempiin toimittajiin. Tällaista aktiviteettia toki tarkkaillaan hallituksen toimesta.

Jossakin toisaalla syttyy lamppu sekä toinen ja aletaan epäillä, että onkohan kyseessä terroristi väsäämässä jonkinlaista suurempaakin ohjusta. Hässäkkä alkaa kehittyä nopeaa vauhtia. Charles saa liittovaltion miehet ympärivuorokautiseksi seurakseen. Myös media kiinnostuu ja parveilee sankoin joukoin paikalle.



Korkeampien tahojen toimesta ystävällisesti varoitellaan, että jos Charles päättää rakettinsa laukaista, niin voipi olla, että jäänteitä etsitään useamman osavaltion alueelta, kunhan kohdistetut tulivoimat tekevät tehtävänsä. Itsepäinen Charles taas ei ole hetkessä haavehankettaan romuttamassa. Samaan aikaan pahasti velkaantunut kotitila on ajautumassa kohti konkurssia, mikä alkaa perheen sisäisiä välejäkin kiristelemään. Kyyneliin ja katkeraan loppuunko kaikki sittenkin päättyy...?

"You got bad credit, but, uh, you got great character."

Alku lupailee ainakin suunnilleen sellaista leppoisan lämpöistä ja pikkuisen vinksahtanuttakin menoa kuin toiveissa olikin. Tietyistä Farmerin perheen erikoisuuksista huolimatta hommaa ei mielestäni viedä väkinäisen outoilun puolelle. Vitsailutkin usein hymyilyttävät Charlesin törmäillessä haaveidensa kanssa milloin mihinkin esteeseen.



Niinpä kaverin henkistä vointia päädytään arvioimaan paikallisen koulun terveydenhoitajan toimesta. Siitäkään eivät vaimo ja ulkopuoliset ilahdu, kun Charles päättää vähän äkkipikaisesti poistaa lapset koulusta avaruusohjelmaa opiskelemaan. Charlesin mielestä noin kuukauden ilmoittamaton omaloma toisenlaisen opinto-ohjelman parissa on vain hyväksi jälkikasvulle, mutta samainen asia nähdään toisaalla hämärän avaruuskultin voimistumisena. Muitakin mutkia toki löytyy ja Thornton tuntuu suoriutuvan näihin eläytymisestä varsin mallikkaasti. Sopivan huvittavaa juttua sieltä verkkaisen tasaiseen tahtiin tulee.


Puolivälin kohdilla kuitenkin vaihdetaan vakavoitumisvaihteille, mikä ainakin omasta mielestäni vie elokuvaa metsää kohti. Pikkukiva hassuttelu sujuu melko hyvin, mutta sitten ote alkaa lipsua. Mukaan tulee vähän kaikenlaista, kun vaikuttaa siltä, että Tärkeää Sanottavaa on tekijöillä riittänyt.

"Well, because if I was building a weapon of mass destruction, you wouldn't be able to find it."

Kuvioihin eksyy naljailua tuolloin vielä ajankohtaisempien Irak-operaatioiden suuntaan esimerkiksi kadonneiden joukkotuhoaseiden muodossa. Luvassa on myös jokseenkin hapuilevaa kritiikkiä Patriot Actin suuntaan. Viranomaiset ovat lähes järjestään tosiasioita salailevia ja valehtelevia lurjuksia, jotka eivät kansalaisten haaveista ja oikeuksista välitä tuon taivaallista. Pientilallisten ahdinkokin esille tulee ja pikkuisen muutakin. Vähän kaikenlaista on ilmeisesti haluttu sivuta ja lopputulos näyttää omiin silmiin siltä, että huiskitaan sinne ja tänne irrallisia heittoja.



"You see, when I was a kid, they used to tell me that I could be anything I wanted to be. No matter what. And maybe I am insane, I don't know, but I still believe that."

Unelmista kovasti toitotellaan, mutta toisen puolikkaan ollessa vähän nihkeä ja osittain jopa paasaileva, niin näiden haaveiden jakaminen on katsomon puolella ainakin osittain hankalaa. "Pieni ihminen unelmineen vastaan suuri ja omaa etuaan valvovava koneisto"-kuvio ei enempiä saa innostumaan, vaan osittain vaivaantuneeksikin. Sanoisin, että tämän elokuvan onnistuneimmat hetket ovat aivan muualla.

Edellä esiintyneistä syistäkin johtuen väittäisin, ettei The Astronaut Farmer mikään kovin kaksinen valinta olisi koko perheen katseltavaksi. Voisi ainakin olettaa, että osa jutuista menisi pienimmiltä ohi. Onhan elokuvassa toki järkyttäviä käänteitäkin, mutta niiden takia en pidä tätä ongelmallisena, sillä ei lapsille pelkkää iloa ja onnea tarvitse tarjoilla elokuvissa.



No, nimilistan perusteella The Astronaut Farmer vaikuttaisi olevan ainakin Polishien perhe-elokuva. Michael Polish vastaa ohjauksesta. Lisäksi hän on kaksoisveljensä Markin kanssa kirjoittanut elokuvan ja osallistunut sen tuottamiseen. Mark myös esiintyy kameran näkyvämmällä puolellakin. Kummankin tytär esittää elokuvassa Farmerin perheen tyttäriä.

Jos sivupolut sallitaan, niin voisinpa tässä välissä nostaa esille toisen varttuneempien vuosien avaruuslennoista haaveilevan tapauksen, eli Clint Eastwoodin ja kumppanien elokuvan Space Cowboys. Onhan se tätäkin uskomattomampi, mutta tarina rullailee läpi elokuvan paljon sujuvammin ja henki on parempi. Kyllähän The Astronaut Farmer varmaan tiettyjä ruikutuksia uskottavuudesta ansaitsisi, mutta nääh. Se puoli ei omalla kohdalla juurikaan laita vastaan ja on nähdäkseni ongelmista pienimpiä.



On myös aivan pakko tilittää siitä, että Virginia Madsen jälleen ihastuttaa, eipä sille vain mitään voi. Omaa saamattomuutta pitää harmitella, kun ei vain ole jaksanut enempiä etsiä lupaavia Madsenin elokuvia nähtäväksi. Onhan parista (Sideways ja The Magic of Belle Isle) ollut täälläkin juttua, mutta voisi silti pikkuisen ryhdistäytyä...

Isommista nimistä Bruce Williskin elokuvassa vierailee suhteellisen näkyvässä sivuosassa kertomassa omia avaruustarinoitaan ja tunnelmoimassa olut kädessä Charlesin raketilla. Willisin ja Thorntonin leppoisampia kohtauksia olisi kyllä mielellään kauemminkin katsellut.



Kun nyt tuli napistua enemmänkin niistä huonoista puolista, niin lopun lähestyessä askel positiivisempaan. Kuviltaan The Astronaut Farmer miellyttää paljonkin. Alusta lähtien pääsee ihastelemaan värikkäitä ja muutenkin viehättäviä otoksia. Miksikään maisemakuvakoosteeksi elokuvaa ei tietenkään ole edes tarkoitettu, mutta muutama oikein otollinen tyylittelytuokio löytyy siinäkin mielessä, mikä tekee seurailemisesta ainakin astetta mukavampaa.

Positiivisten juttujen puolesta julistaminen yleensä helpostikin onnistuu innostamaan, mutta lupaavasta alusta huolimatta niin ei pääse tämän elokuvan kohdalla kunnolla käymään. Tietyt sivuhuitelut vain sattuvat jättämään liikaa kitkeränkatkeraa jälkimakustelua. Samat töksähtelevämmät tuokiot jossakin määrin latistavat surujen ja onnistumisten koskettavuutta. Silti en huutelisi elokuvaa surkeaksi, sillä toimivammat hetkensä ja sellaiset se sisältää. Thorntonin hahmosta kohtalaisesti tykkäilen, koska näissä omalaatuisissa haaveilijoissa vain on oma viehätyksensä. Vähintään lievästi plussan puolelle jäädään, mutta hirmuisesti ei kehumaan pysty. Vaikka tässä tapauksessa niillä unelmilla on takanaan kovin tehokkaat moottorit ja tuhansia kiloja räjähdysherkkää polttoainetta, niin eipä vain kunnolla siiville nousta.



The Astronaut Farmer (2006) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti