tiistai 12. maaliskuuta 2013

Priceless (Hinnasta viis)

Irene (Audrey Tautou) on saapunut Rivieralle varakkaamman seuralaisensa kanssa viettämään syntymäpäiväänsä. Päivät kuluvat pitkälti toisen luottokorttia vinguttaessa hintavissa vaatekaupoissa, illat taas erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Irene on varsin tyytyväinen tilanteeseensa. Kuitenkin eräs hairahdus tulee hieman mutkistamaan tätä asetelmaa.



Hotellin baarin puolella työskentelevä Jean (Gad Elmaleh) suostuu erään illan päätteeksi poistumaan tiskin takaa asiakkaan seuraksi, ja nukahtaa sitten television eteen. Baarin puolelle myöhään saapuva Irene olettaa, että kyseessä on nuoremman puoleinen vieras. Jean ei lähde tätä väärää mielikuvaa oikaisemaan, vaan ennemmin vahvistaa sitä.

Yhdessä sitten juhlitaan pikkuisen enemmänkin Irenen merkkipäivää ja päädytään lopulta samaan huoneeseen jatkoille. Aamulla Jeanin herätessä Irene on jo häipynyt seuralaisensa kanssa. Jeanille koittaa lyhyen seikkailun jälkeen jälleen paluu arkeen.




Kuitenkin vuotta myöhemmin sama pari on jälleen viettämässä Irenen syntymäpäiviä samassa ympäristössä. Jean vaihtaa jälleen roolin päälle sen suuremmin seurauksia miettimättä. Tiettyyn pisteeseen asti tilanne näyttääkin hyvältä, varsinkin, jos mahdollisuuksia mietitään hyvin lyhyellä tähtäimellä. Tällä kerralla kuitenkin Irenen seuralainen saa tietää, mitä on menossa selän takana. Niinpä Irene päättää heittää pelimerkkinsä Jeanin suuntaan paremmin tietämättä. Aamulla kuitenkin ikävä totuus paljastuu kiusallisella tavalla, mikä ei sitten enää nauratakaan.

Näistä käänteistä varsin tuohtunut Irene alkaa käydä läpi tapaamiensa varakkaampien herrasmiesten listaa lopulta päätyen muihin maisemiin. Enää Jean ei kuitenkaan pysty unohtamaan, vaan lähtee perään. Tästä reissusta ei kuitenkaan tule aivan helppo, vaan Irenen seura alkaa käydä pahasti säästöjen päälle. Samalla Jean ajautuu varojen vähentyessä kohti Irenen mallia, jossa joku muu maksaa mukavan elämän kulut ja vähän vielä siihen päälle.



 Eipä Priceless lopulta mikään kovin suuri loikka omaperäisyyden suuntaan ole muihin hengeltään kevyempiin huijarielokuviin verrattuna. Tosin tässä Irenella ei liene suunnitelmissa kavaltaa kumppaninsa koko omaisuutta lopulta jonnekin häipyen, vaan turvata se elintaso, jonka kokee mielekkääksi.

Vaikka kyseinen rooli ei ainakaan omasta mielestäni aivan sympaattisimpiin lukeudukaan, niin siitä huolimatta Tautou ihastuttaa edelleen. Ehkäpä jonkun muun esittämänä saattaisi käydä niin, ettei hahmo saisi senkään vertaa ymmärrystä katsomon suunnalta. Amélie saa edelleen pitää paikkansa, mitä tulee henkilökohtaisiin Tautou-suosikkeihin. Toistaiseksi en ole kovin montaa Tautoun elokuvaa onnistunut näkemään, mutta siitä huolimatta hän on kyllä jo varsin mukavan vaikutuksen onnistunut tekemään. Myös Elmaleh on osuva valinta hetken huumassa harhateille ajautuvan Jeanin osaan.




Yleisesti Priceless ei osoittautunut aivan sellaiseksi kuin olin odottanut ja toivonutkin, vaan aikaa kulutettiin ehkä hieman turhankin paljon niiden "Haluaisin niin... Tahtoisin..."-juttujen parissa, jotka eivät sitten enää tiedä kuinka monennella kierroksella enää niinkään onnistuneet huvittamaan tai viihdyttämään. Myös se vähän häiritsi, että ne kauniit taustat jäivät pitkälti...no, taustoiksi.

Huumori on enimmäkseen olosuhteet huomioiden kohtalaisen hillittyä. Pahimmat kohellukset ovat tästä jääneet pois, eikä sellaista oikein tässä yhteydessä kaipaakaan. Sinne tänne taas on ripoteltu kiusallisista ja noloista tilanteista ammentavia hetkiä, joista osa toimii paremmin, osa taas ei niinkään. Ei Priceless nyt lopulta hirveästi onnistu hykerryttämään, mutta kyllä se silloin tällöin kääntää suupieliä ylöspäin. On tässä sarjassa tullut nähtyä huomattavasti ikävystyttävämpiäkin tapauksia.




Se romanttinen osuus jätti ainakin tällä katselulla vähän toivomisen varaa. Vika saattaa tosin olla katsojassakin, jos minulta meni osittain ohi se Irenen ja Jeanin välinen vetovoima. Heh, tuli useampaan kertaan ihmeteltyä, miksi Jean vain ajaa itseään entistä ahtaammalle tehden tilanteestaan toivottomamman. Tämä siis siitä huolimatta, että elokuvan päätepiste oli kohtalaisen hyvin arvattavissa. Eihän tällaiset oikein muuten voikaan loppua? No, ehkäpä tästä olisi jotakin opittavissa sinnikkyyden suhteen...?

Kaiken kaikkiaan ihan miellyttävää kevyehköä hömppää sunnuntai-illan elokuva-alkupalaksi. Enpä kyllä lähtisi kuitenkaan aivan heti tunkemaan sitä mukaan, jos pitäisi listata henkilökohtaisia suosikkeja romanttisten komedioiden joukosta. Vähän aikaa sitten tuli hankittua tuoreempi Pierre Salvadorin ohjaama elokuva, eli Beautiful Lies, jonka pääosasta Tautou löytyy myös. Se kuitenkin saa odotella vielä hetken vuoroaan.




Priceless (2006) (IMDB)

2 kommenttia:

  1. Pitänee katsella. Tautou on ulkonäöllisesti juuri minun makuuni, mutta jostain syystä en ole katsellut hänen leffoistaan kuin Da Vinci -koodin, ja senkin ihan muista syistä.

    VastaaPoista
  2. Itsekin vähän yllätyin, kun Tautoun filmografiaa selaillessani huomasin, ettei tosiaan ole montaakaan katseltu. Pitänee perehtyä asiaan, ja ottaa tilanne paremmin haltuun. Varastosta toki löytyy pari katsomatonta.

    Toki tähän saa jatkoksi laittaa suosituksia, jos tulee jollekin mieleen.

    VastaaPoista