perjantai 16. marraskuuta 2012

Cutest Kittens (Eläinlapset - suloiset kissanpennut)

Vaihteeksi hieman herttaisempiin tunnelmiin seuraamaan pikkuisten kissanpentujen elämää. Pituutta tällä dokumentilla on noin 53 minuuttia ja se ilmestyi muutama vuosi sitten, eli vuonna 2008. Ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Greg Grainger.

Dokumentti alkaa varsin tyypilliseen tapaan, kun kerrotaan vähän kissojen sekä ihmisten noin 4000 vuoden yhteiselon historiasta sekä siitä, miten kissat ovat käytännössä levinneet koko maailmaan. No, nopeasti kuitenkin siirrytään tarkkailemaan pienten pentujen ensihetkiä synnytyksen kautta. Sen jälkeen täysin emostaan riippuvaisten ja sokeiden alle kymmenen päivän ikäisten pentujen elämää.


Tahti on paikoitellen melko kiireinen, sillä kestoa ei tosiaan ole tuntiakaan. Läpi käydään pikaisesti tunnettuja kissarotuja, metsästysvaistoa, kissojen monipuolista tunne-elämää, koulutusta erilaisiin kuvauksiin sekä temppuihin, näyttelykissoja, varsin pitkälle vietyä hemmottelua, lemmikkihäitä ja vähän muutakin siinä väleissä. Kissojen lisäksi nähdään vähän muitakin vipeltäjiä.Ei minulla ole suurempia valituksia noista aihevalinnoista. No, sen kotieläinten tunne-elämää enemmän valottaneen tyypin jutut eivät täysin mene läpi ilman parempaa aiheeseen perehtymistä. Näyttelytoiminta ei hirveästi saa minulta kannatusta, mutta se osio jää tässä dokumentissa melko lyhyeksi. Ajatus lemmikkihäistä taas on lähinnä huvittava.

Ehkäpä dokumentin koskettavin osuus käsittelee Froggy-nimistä pientä pentua, joka syntyi invalidina ilman kykyä käyttää juurikaan takajalkojaan. Lopetusta suositeltiin, mutta omistajalla ei ollut sydäntä sellaiseen päätökseen. Froggy kuitenkin oppi nopeasti liikkumaan ketterästi etujalkojensa avulla eläen varsin täyttä kissanpennun elämää. Sittemmin Froggy pääsi kuntoutukseen, joka on auttanut takajalkojen suhteen. Kyllähän tällaisia positiivisia tarinoita katsellessa aina pari kyyneltä pääsee vierähtämään.


 
Vähän aikaa sitten oli kotimaan uutisissakin juttua japanilaisesta tutkimuksesta sekä kolme vuotta aiemmin Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta, joissa kummassakin havaittiin positiivisia vaikutuksia söpöjen eläinlasten katselusta:

"Harvardin yliopiston tekemässä tutkimuksessa on selvinnyt, että koehenkilöt suoriutuivat motorisista toiminnoista paremmin sen jälkeen, kun he olivat katsoneet kuvia koiran- ja kissanpennuista.

Hiroshiman yliopistossa taasen valmistui juuri tuore tutkimus, jossa osoitettiin, että koehenkilöt suoriutuivat myös muunlaisista työtehtävistä tehokkaammin, kun he olivat katsoneet ensiksi söpöjä kuvia eläinvauvoista.

- Kun ihminen näkee kuvan jostain todella söpöstä, se aktivoi aivoissa idean jostain herkästä ja särkyvästä, jostain arvokkaasta, josta pitää pitää hyvää huolta, Harvardin yliopiston tutkimuksen johtaja Gary Sherman kertoo.

- Suloisia kuvia voi käyttää tunteiden herättelyyn, joka puolestaan parantaa huolellisuutta tietyissä tilanteissa, esimerkiksi ajaessa tai toimistotyössä, Hiroshiman yliopiston tutkimuksessa kerrotaan."
Näiden yllättävien kuvien katselu lisää työtehoa

Artikkelit:

The Power of Kawaii: Viewing Cute Images Promotes a Careful Behavior and Narrows Attentional Focus

Viewing cute images increases behavioral carefulnessHeh, tiedä sitten, miten hyvin ajatusta voi soveltaa tällaisen dokumentin katselemiseen, mutta omaa tilaa tarkkailemalla ennen sekä jälkeen katselun, voinee sanoa, että ainakin mielialaan tällaisen katseleminen vaikuttaa äärimmäisen positiivisesti. Tuskinpa söpöjen kissavideoiden tai -kuvien katselemisesta haittaakaan on, joten sellaista harrastusta on helppo suositella muillekin...

Mitä tulee söpöihin kuviin, niin kyllä niitä tässä dokumentissa riittää ihan mukavasti. Kissoja huonekalujen alla, vaatteiden seassa, kiipeilemässä, leikkimässä, kylpemässä... Kuvaus ei kuitenkaan mielestäni ole aivan parhaalla mahdollisella tasolla, vaan on paikoitellen turhan heiluvaa ja epätarkkaa. Ei tämä kuitenkaan hirveästi katselunautintoa vähennä. Toisaalta kertojana toimivan Lizzy Lovetten innostunut ääni taas korostaa yleistä söpöyttä entisestään.Kuten ehkä saattoi etukäteen arvailla, niin aivan loistavasti tällainen toimii, ainakin mitä tulee mielialan kohottamiseen. Ainakin kissoista pitävien olettaisi viettävän mukavia hetkiä dokumentin parissa, mutta en näe syytä, mikseivät muutkin. En itsekään ole erityisesti kissaihminen, mutta siitä huolimatta aika kului varsin mukavissa merkeissä.

Tuli katseltua Pan Visionin julkaisema DVD. Samasta Eläinlapset-sarjasta löytyvät myös osat Herttaiset koiranpennut ja Verrattomat varsat. Ne tuli myös hankittua samalla, koska söpöily on tervetullutta ja eräs verkkokauppa niitä tälläkin hetkellä poistomyynnissä tarjoaa alle parin euron kappalehintaan. Eläinlapset-sarja saattaisi olla myös yksi hyvä joululahjaidea, varsinkin nuoremmille. Jos kissakiintiö ei ole vielä täynnä, niin toinen toistaan ihastuttavampia kissakuviahan on verkko täynnä. Tätä dokumenttia en onnistunut löytämään YouTubesta, mutta hyvin samankaltainen tapaus kyllä löytyy, eli Animal Planetin Too Cute!: Kittens. Sen parissa söpöilyä kaipaava viettää myös mukavia tuokioita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti