lauantai 24. marraskuuta 2012

Out of Africa (Minun Afrikkani)

1900-luvun alkupuolella Karen (Meryl Streep) kokee elonsa Tanskassa jokseenkin jumittuneeksi ja ahdistavaksi. Hän tekeekin sopimuksen ystävänsä (Klaus Maria Brandauer) kanssa, jonka ajatuksena on, että he menevät naimisiin ja hankkivat maitotilan Keniasta. Karen lähteekin innoissaan kohti uutta elämää, mutta sulhasesta ei oikein ole avuksi. Hän onkin päättänyt, että tilalla kasvatetaan kahvia, mikä on kohtalaisen riskialtista sillä seudulla.Savanni vetää aviomiestä puolestaan, eikä tämä ole väliaikoinakaan yhtään kiinnostunut tilan töissä auttamisesta. Sitten tulee ensimmäinen maailmansota. Vaikka taistelut eivät aivan lähelle tulekaan, niin sulhanen ja Karenin aiemmin tapaamat ystävät osallistuvat partiointiin aavikolla. Karen taas alkaa osallistumaan aktiivisemmin viljelyyn sekä harjoittaa muitakin puuhasteluja. Koulun perustaminen paikallisen heimon lapsille ei ole läheskään kaikkien mielestä hyvä idea, mutta kohtalaisen itsepäisenä henkilönä Karen senkin toteuttaa.Karen on jo matkansa alussa tutustunut lyhyesti Denysiin (Robert Redford), joka alkaa myöhemmin käydä läheisemmäksi. Toiveistaan huolimatta Karen ei saa hänestäkään lähellä pysyvää miesystävää, vaan aviomiehen tapaan Denyskin "karkailee" savannille, joko metsästämään tai sitten vain omaa rauhaa hakemaan.

Muistelin pitäneeni tätä edellisellä katselulla jokseenkin keskinkertaisena, mutta siitä on jo ehtinyt vierähtää vuosi ja toinenkin. Elokuvamakukin ehtinyt muuttamaan muotoaan jossakin välissä. Karenin ja Denysin romanssi tuntui silloin hieman lattealta, mutta nyt se vaikutti muutamaa hetkeä lukuun ottamatta hienovaraisemmalta. Suurimman draamavaihteen ja pahimpien nyyhkimisten jättäminen vähemmälle on ihan hyvä ratkaisu, heh, ainakin silloin tällöin. Tässä tapauksessa tällainen lähestymistapa vaikuttaa hyvinkin luontevalta ja toimivalta.

Aiemmin katseltu Australia on mielestäni kohtalaisen paljon velkaa tälle. Kumpikin kuuluu keston puolesta järkäleiden sarjaan, mutta Out of Africa ei lopulta kärsi siitä läheskään niin paljon, vaikka pienoinen ongelma onkin. Australia on muutenkin huomattavasti rasittavampi tapaus, jota katsellessa oikeastaan vain maisemat onnistuivat miellyttämään, eivätkä nekään valitettavasti kyseistä elokuvaa onnistu pelastamaan.Komeita maisemia toki tästäkin löytyy ja niitä kuvataan kauniisti. Heh, ehkäpä muutama itsetarkoituksellinen postikorttiotoskin on mukaan eksynyt, mutta eivät sellaiset tällaisissa juurikaan haittaa. Varsinkin Denysin ja Karenin hetki lentokoneessa on varsin miellyttävä tuokio, joka olisi saanut jatkua puolestani kauemminkin. Afrikkaosuudet kuvattiin enimmäkseen Keniassa, josta on löytynyt mukavasti vaihtelevuutta silmien iloksi.

Jos jotakin valitettavaa miettii, niin ensimmäisenä tulee mieleen pituus. Ehkäpä tästä olisi selvitty ilman eeppiseksi venyvää 154 minuutin kestoakin. Kohtausten joukosta kyllä olisi löytynyt sellaisia vähemmän merkittäviä tapauksia, jotka olisi hyvinkin voinut jättää elokuvasta pois. No, siitä huolimatta aika kului kyllä ihan mukavasti. Edelleen olen sitä mieltä, että palkintoja tarkastellessa tämä sai osakseen ehkä ansaitsematontakin arvostusta.

Pääparin verkkaisempi romanssi toimii ihan mukavasti, ja sekä Streep että Redford sopivat osiinsa. Ehkäpä joillakin voi tehdä tiukkaa englantilaista esittävän Redfordin kohdalla, mutta minua eivät tälleiset jutut yleensä onnistu häiritsemään. Myös kolmantena pyöränä pyörivä Brandauer tekee hyvän suorituksen. Kuvaus ja musiikki ovat myös laatutyötä. Ihan onnistunut valinta, jos etsii romantiikkaa ja kauniita maisemia, eikä anna keston säikäyttää. Out of Africa (1985) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti