tiistai 25. joulukuuta 2012

Beethoven

Sain joululahjaksi Beethoven-trilogian, joten eipä muuta kuin selvittämään, pitääkö positiiviset lapsuusmuistot kuopata...

Dandy Pup -lemmikkitarvikeliikkeen tiloissa harrastetaan vähän toisenlaistakin liiketoimintaa. Paikkaa johtava eläinlääkäri teettää sivutoimenaan lemmikeillä eläinkokeita. Hänen avustajinaan toimivat Stanley Tuccin ja Oliver Plattin esittämät tumpelot. Nämä kaksi partioivat kaduilla enimmäkseen pimeinä aikoina pakettiautollaan, sillä kokeisiin tarvitaan jatkuvasti uutta materiaalia. Ettei vain olisi Homeward Bound II: Lost in San Francisco -elokuvan tekijät hieman lainanneet tästä tämän pakettiautokaksikon ideaa.


No, eräänä yönä nämä sankarit tekevät iskun lemmikkieläinkauppaan, josta kyytiin päätyy autollinen pieniä koiranpentuja. Näiden joukossa on myös (toistaiseksi) pieni bernhardinkoira. Pari pentua pääsee karkaamaan liikkuvasta autosta. Nämä sitten jäävät pyörimään lähiöön. "Suuremman" tulevaisuuden omaava tutkii uteliaasti uutta ympäristöään vähän ajan kuluttua päätyen Newtonien perheen pihapiiriin, ja siitä sujuvasti sisään taloon pujahtaen.

Lapset ovat onnensa kukkuloilla, kun kuvittelevat, että viimeinkin isä on heltynyt ja hankkinut heille yllätykseksi suloisen koiranpennun. Kun asioiden todellinen laita selviää, lapset alkavat suostutella isää pitämään koiran joka tapauksessa. Heikkona hetkenään tämä meneekin lopulta suostumaan siihen. Niin Beethoven on saapunut perheeseen.


Samalla alkaa isän (Charles Grodin) päättymätön painajainen. Pieni suloinen pentu kasvaa hetkessä kymmenien kilojen massiiviseksi koiraksi, joka on liikkuva katastrofi sekä yleistuhokone. Kaupasta pitää kantaa hervottomasti ruokaa, talo on jatkuvassa hävityksen tilassa ja lisäksi Beethoven piinaa muutenkin stressaavaa vaihetta elävää isää. Nämä kaksi ottavatkin useamman kerran huvittavalla tavalla yhteen.


Pahikset ovat tässäkin lastenelokuvatyyliin lyöty vähän yli ilkeydessä, varsinkin tämän kokeita suorittavan eläinlääkärin osalta. Tämä kolmikko uhkaa lähinnä perheen lemmikkiä, joten sekaan soppaan on laitettu vielä kieroileva keinottelijapari, joka on isän yrityksen perässä. Uraansa vielä aloitteleva David Duchovny on näin päässyt esittelemään taitojaan pikkuilkimyksen osassa.


Jonkin verran on tullut katseltua aikuisenakin näitä koko perheelle tai lapsille suunnattuja eläinelokuvia, eikä Beethoven todellakaan ole huonoimmasta päästä, vaan ihan miellyttävä tapaus sarjassaan. Vähän eläinkokeiden vastaista sanomaa taitaa löytyä, mutta muuten se on varsin kevyttä viihdettä. Loistavan koiran lisäksi epäonnisen hermojensa riekaleiden kanssa kamppailevan isän surkeat sattumukset ovat usein huvittavaa katseltavaa. Kyllä tämän parissa edelleen runsaat 80 minuuttia kuluu varsin vauhdikkaasti.

Beethoven ei siis ainakaan vielä päätynyt positiivisten lapsuusmuistojen hautausmaalle. Edellisestä katselusta tosiaan oli ehtinyt vierähtämään vuosi jos toinenkin. Siitä huolimatta yllättävän vähän oli sellaisia kohtauksia, jotka eivät olisi olleet kohtalaisen hyvin edelleen muistissa. Toisaalta, kyllähän tätä tuli silloin joskus katseltua useammankin kerran...Kohtalaisen onnistuneen huumoripuolen lisäksi elokuvassa on pari koskettavaakin kohtausta. Ei siinä oikein voi välttää sydämen lämpenemistä, kun pienet vapautetaan häkeistään pakoon julmaa kohtaloa. Kyllähän tästä varmaan löytyisi enemmänkin valitettavaa, jos lähtisi tiukemmalla linjalla liikkeelle, mutta vähän turhaa sellainen kai olisi, kun elokuva kuitenkin on tarkoitettu harmittomaksi koko perheen viihteeksi, ja sellaisena se toimiikin ihan hyvin.

Parempia eläinelokuvia ovat mielestäni esimerkiksi tässä blogissa kommentoidut Homeward Bound: The Incredible JourneyTwo BrothersSuden arvoitus ja Hachiko: A Dog's Story. Nuo tosin kallistuvat enemmän draaman ja seikkailun suunnalle, joten eläinaiheista komediaa kaipaavalle Beethoven on ihan hyvä valinta.


Jatko-osia elokuvalle on tietääkseni ilmestynyt ainakin jo kuusi kappaletta. Itse olen aikoinaan katsellut vain ensimmäisen näistä. Toinen osa siis ilmestyi vuonna 1993, eli heti seuraavana vuonna. Kolmatta pitikin sitten odottaa selvästi kauemmin, ja tuossa välissä oma kiinnostus tällaiseen vähän laimeni. Nyt olisi tarkoitus katsella sopivin välein tuo lahjaksi saatu trilogia. Vähän sen tasosta riippuen sitten mahdollisesti uudempia jatko-osia hankkimaan. No, eiköhän näissä kolmessakin ole ihan riittävästi koiruutta, ainakin vähäksi ajaksi...


 Beethoven (1992) (IMDB)

1 kommentti:

  1. MYÖNNAN ET BERNHARDINK0IRA KUULUU YKKÖSR0TUIHINI...T0INEN 0N KULTAINENN0UTAJA

    VastaaPoista