lauantai 29. joulukuuta 2012

Beethoven's 2nd (Beethovenin toinen)

Ensimmäinen Beethoven-elokuva menestyi sen verran hyvin, ettei jatko-osan kanssa alettu kauempaa aikailemaan. Ilmeisesti tuottajana toimineen Ivan Reitmanin suunnitelmissa mahdollinen jatko oli jo hyvissä ajoin ennen kuin ensimmäinen oli edes yleisön katseltavana. Kaavana se tuttu ja turvallinen, eli vähän uutta ja paljon sitä samaa, josta katselijat ensimmäisessä pitivät. Ohjaajaksi vaihtui Rod Daniel, jolle koiraelokuvien tekeminen oli jo entuudestaan tuttua, koska muutamaa vuotta aiemmin hän vastasi James Belushin tähdittämän K-9 -elokuvan ohjauksesta.


Aikaa ei siis ole ehtinyt kulua paljoakaan ensimmäisen tapahtumista. Newtonin perhe on pysynyt kasassa ja kaikki tutut näyttelijät ensimmäisestä osasta toistavat roolinsa perheenjäseninä. Isäkin (Charles Grodin) on jo vähän sopeutunut koiralliseen elämään. Vanhempi tytär alkaa kiinnostua enenevissä määrin pojista ja yrityksen rahoitus tuottaa vieläkin ongelmia. Parempaan suuntaan kuitenkin ollaan menossa, eivätkä hermot enää ole aivan yhtä riekaleina.


Harmi vain, että Beethoven eräällä kävelyllään tapaa jäätelökioskilla Missyn, jonka kanssa alkaa viettää aikaa. Ei ole mikään maailman yllättävin asia, että joidenkin viikkojen kuluttua nurkissa pyörii neljä pientä Beethovenia. Lapset ymmärtävät, että ehkäpä tästä asiasta ei ole järkevää kertoa isälle ainakaan heti, ja yrittävät kolmistaan hoitaa pentupesuetta parhaansa mukaan. Lienee kuitenkin selvää, että loputtomiin ei pysty piilottelemaan neljää aktiivista ja uteliasta pienokaista.


Niinpä vähän edellisestä järkytyksestä toipuneen isän maailma menee uudelleen sekaisin, kun hän yrittää kuvitella elämää viiden suursyömärikoiran kanssa. Lapsille ei kuitenkaan ole sydäntä sanoa ei. Ensimmäisessä osassa katsojat pitivät ilmeisesti paljon pentuosiosta, joten tässä tavallaan korjataan vähän sen puutteita tarjoamalla moninkertainen määrä söpöjä pikkuisia, mikä toi tuotantoon oman haasteensa. Kyseisen koirarodun pennut eivät kovin montaa viikkoa pysy pieninä, joten näitä pentuja tarvittiin kuvauksiin lähes sata kappaletta. No, awww-hetkiä ainakin riittää...


Vähän jännitettä tarinaan tuovat jälleen ne pakolliset pahikset. Enää koiria ei uhkaa sadistinen eläinlääkäri, vaan Missyn omistajan entinen vaimo uuden miehensä kanssa. Hän kiristää Missyn avulla entistä miestään, ja tultuaan tietoiseksi pennuista, haluaisi rahastaa niidenkin avulla. Tietynlaista yli-ilkeyttä on jälleen luvassa, kun Debi Mazar ja Chris Penn uhkaavat sympaattisia karvaturreja.


Toisessa osassa on myös haettu vähän vaihtelua ensimmäisen lähiömaisemiin. Perhe saa mahdollisuuden viettää lomaansa isän tutun mökillä. Siirrytään siis Montanaan kansallispuiston ympäristöön (Glacier National Park). Ainakin omalla kohdalla tämä on ihan tervetullut siirto. Näkymiä ei ehkä aivan parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnetä, mutta kuitenkin mukavampaa katseltavaa kuin se tuttu pihapiiri.

Jatko-osakin koostuu enimmäkseen harmittomasta kohelluksesta. Pahisparikin on enemmän koominen kuin ensimmäisen osan lääkäri kumppaneineen. Vähän synkempiä sävyjä tarjoillaan kohtauksessa, jossa perheen tytär joutuu uhkaavan tilanteen eteen, mutta sekin katkaistaan kohtalaisen nopeasti. Pienimmillekin sopivaa viihdettä on siis lähdetty puuhastelemaan.


Sanoisin, että jatko-osana ihan kelvollinen, mutta kuitenkin ensimmäistä heikompi. Vähän liian tuttu tunne tulee tätä seuratessa. Isän taistelut koiravaltaa vastaan ovat suunnilleen saman toistoa, mutta vähemmän huvittavasti toteutettuna. Muutenkin meno vaikuttaa paikoitellen melko laiskalta. Ehkäpä lähdettiin vähän turhan nopeasti hyödyntämään ensimmäisen suosiota. Positiivisista puolista voisi taas mainita pentupaljouden, ensimmäisestä osasta tuttujen karvanaamojen vilahtamisen ja vaikkapa Beethovenin koiranunen. Kyllähän tämäkin ihan menettelevää eläinhömppää on, mutta ei kuitenkaan sellaista, mistä jaksaisi enempää innostua.

Ilmeisesti suurempi yleisö oli samoilla linjoilla, ja innostus vähän pääsi katoamaan. Jatko-osa ei enää tuottanut samalla tavalla kuin ensimmäinen. Varmaan sen takia kolmatta osaa pitikin sitten jo odottaa huomattavasti kauemmin. Itse kuitenkin ajattelin pitää vähän taukoa ennen sen katselua. Jos vaikka jutut tuntuisivat sitten hieman tuoreemmilta...Beethoven's 2nd (1993) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti