torstai 9. toukokuuta 2013

The Big Bounce (Huijaus Havaijilla)


Erittäin kevyen ja harmittoman hömpän parissa kuluivat taas erään illan viimeiset tunnit. Eipä se sinällään huono valinta ollut, sillä mukaan on otettu reippaasti minua miellyttäviä elementtejä. Vaihdetaanpa maisemaa siis hetkeksi Havaijin rannoille.

Jack Ryan (Owen Wilson) on eräänlainen pikkurikollinen, joka on vähitellen ajautunut Havaijille. Elokuvan alussa hän on vaihteeksi rehellisissä töissä, mutta sitä iloa ei pitkään kestä, sillä Ryanin pesäpallomaila kohtaa Vinnie Jonesin esittämän saman firman pikkupomon pään. Niinpä sitten lyhyen putkavierailun jälkeen paikalliset viranomaiset toivovat, että Ryan katoaisi maisemista mahdollisimman nopeasti.



Ainakin hetkellisesti Jack onkin jo kyselemässä kyytiä poispäin, mutta törmää kuitenkin Morgan Freemanin esittämään Walteriin, joka on paikallinen tuomari. Walter sattuu myös olemaan matkailualalla ja Jackin entinen pomo onkin hänen pahin kilpailijansa. Niinpä Walter palkkaa Jackin omaan yritykseensä eräänlaiseksi yleismieheksi. Vähitellen alkaa vaikuttaa myös siltä, että Walterilla on Jackin suhteen vähän muitakin suunnitelmia kuin vain huoltomiehen hommia.

Eräs Jackin kaveri taas on rahavaikeuksissa ja tarvitsisi kipeästi reilut tuhat dollaria maksaakseen velkojaan. Niinpä sitten pitää palata myös aiemman uran pariinkin. Kun kuvioihin tulee vielä entisen pomon (Gary Sinise) salarakas Nancy (Sara Foster), niin pakka alkaa mennä vielä enemmän sekaisin ja Jack onkin yht'äkkiä sotkeutumassa vähän suuremman luokan peliin, jossa panokset ovatkin hieman korkeammalla.





Nancylla siis on ehdotus, joka saattaisi tuottaa melko mukavan summan jaettavaksi. Sinisen esittämä tyyppi on varannut 200 000 dollaria vähän hämärämpiin tarkoituksiin. Tämä raha on erään päivän ajan Sinisen vähän yksinkertaisemman apumiehen (Charlie Sheen) vartioitavana. Silloin olisi hyvä paikka iskeä. Ajatuksena on se, että Nancy sulojaan hyödyntäen pitäisi tyypin kiireisenä ja Jack tyhjentäisi kassakaapin.

Koska kyseessä on Elmore Leonardin teokseen perustuva elokuva, niin voinee olettaa, ettei juttu nyt näin yksinkertaisesti tule selviämään. Loppupuolella sitten ihmetelläänkin, että kuka lopulta onkaan huijaamassa ja kuka onneton päätyy uhrin osaan.




Ilmeisesti tämä Leonardin kirja on filmattu jo kertaalleen aiemmin. The Big Bounce (1969) on minulta näkemättä, mutta ilmeisesti tapahtumaympäristö on ainakin täysin eri. Itseäni ainakin Havaiji viehättää enemmän, eikä nyt ole suurempaa tarvetta nähdä tuota varhaisempaa versiota. Ilmeisesti Leonard itse inhosi ensimmäistä tulkintaa, eikä tämä uudempikaan juurikaan miellyttänyt.

Leonardin kirjoista on tehty ihan onnistuneita viihdykkeitä, joita katselee mielellään useampaankin kertaan. Itse ainakin pidän elokuvia Jackie Brown, Out of Sight ja Get Shorty sellaisina. Viimeisen jatko-osa Be Cool  nyt on jokseenkin väsähtäneempi ja varsin venytetty. The Big Bounce ei omasta mielestäni ole aivan samaa laatua kuin kolme ensimmäistä, mutta selvästi parempi kuin Be Cool. Toki on tullut katseltua muitakin Leonardin teksteihin perustuvia elokuvia, mutta ne ovatkin sitten vähän eri lajityyppien edustajia. Tässä mainitut omaavat kuitenkin mielestäni tiettyjä yhtäläisyyksiä.




Lieköhän Leonardin nimi houkuttanut joukon tunnetumpia näyttelijöitä osallistumaan, sillä jo mainittujen lisäksi kuvissa vilahtavat pienemmissä osissa esimerkiksi Willie Nelson ja Harry Dean Stanton. Ehkäpä muutama edellisten vuosien onnistuneempi Leonard-filmatisointi on osaltaan ollut innostamassa mukaan.

Valitettavasti ei tosiaan aivan samaan laatuluokkaan päästä, mutta harmittomana hömppänä The Big Bounce on kohtalaisen onnistunut tapaus. Viime aikoina katselluista lähimpänä taitaa olla samana vuonna valmistunut After the Sunset, jossa myös punotaan juonia kohtalaisen kevyessä hengessä aurinkoisessa ympäristössä. Kummallakin ovat puolensa, mutta ehkäpä After the Sunset on kokonaisuutena parempi.



The Big Bounce kuitenkin hyödyntää mielestäni kauniin ja hehkuvan ympäristönsä paremmin. Näkymiä esitellään ahkerasti, kun taas muistikuvien mukaan se jäi After the Sunset -elokuvan kohdalla hieman vähäisemmäksi. Itseäni ei ainakaan haittaa, että tässä tapauksessa esimerkiksi se rikososuuden suunnittelu jää vähän puolitiehen, kun miellyttävää katseltavaa riittää.


Niitä rantoja ja laineita sitten nähdäänkin, mutta omalla kohdalla mitään kyllästymistä ei päässyt syntymään. Mieluummin näin kuin että lähdettäisiin kuvaamaan Havaijille, ja sitten elokuva täytettäisiin kuitenkin kuvilla sisätiloista tai muista vähemmän innostavista jutuista. Elokuvassa ollaan tässä mielessä asian ytimessä jo ensimmäisistä kuvista lähtien. Kuvien suhteen kyseessä onkin ehdottomasti iloinen yllätys. Kun rannoilla kerran vietetään aikaa, niin vähän toisenlaistakin miellyttävää katseltavaa kyllä löytyy.


Jos näkymät toimivat, niin valitettavasti Wilsonin ja Fosterin romanssi ei saavuta sitä kuumuutta, mitä on varmaan haettu. Siltä osin pari Brosnan ja Hayek kyllä vie tätä miten tahtoo. Tosin lueskelin vähän juttuja elokuvaan liittyen, ja niistä saattaa osaltaan löytyä syitä sille, että vaikutus jää jokseenkin vaisuksi. Väitetään, että elokuvasta piti karsia kohtalaisesti materiaalia pois, jotta saavutettiin jälleen kerran se kaikkien rakastama PG13-ikäraja. Voi hyvin olettaa, että leikkaamon lattialle on sellaisessa tapauksessa päätynyt näihinkin hetkiin liittyviä otoksia.



Kevyttä ja hyväntuulista menoa on siis luvassa, eikä mitenkään venytetyssä paketissa, sillä kestoa on vain vähän yli 80 minuuttia. Ainakin minua osa elokuvan jutuista onnistui huvittamaan, ja Owen Wilson on usein miellyttänyt vähän heikommissakin elokuvissa. Kaupan päälle vielä kiitettävästi kauniita kuvia. Kyllä näillä eväillä ilta tuli mukavissa merkeissä paketoitua.

Saa tämänkin kohdalla ihmetellä IMDB:n alhaista pistekeskiarvoa. Paremmin tämä toimii kuin moni muu komedia, ja onpa vielä ilo silmillekin. Vähän samanlainen mysteeri on myös rannoille sijoittuva Surfer, Dude, josta itse kyllä pidän kohtalaisesti, mutta suurempi yleisö on ilmeisesti toista mieltä. Jos rikoshömppä ja aurinkorannat miellyttävät, niin The Big Bounce saattaa olla ihan hyvä elokuvavalinta.



 The Big Bounce (2004) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti