sunnuntai 5. toukokuuta 2013

The Old Man and the Sea (1999)


Ei kahta kertaa (aiemmat 1 ja 2) ilman kolmatta, joten vielä yksi purjehdus Santiagon kanssa. Palkinnoista kiinnostuneille voisi alkuun mainita, että tämä versio voitti vuonna 2000 parhaan (lyhyen) animaation Oscar-palkinnon.

Tämä versio poikkeaa parista aiemmasta jo valitun formaatin puolesta. Käsittääkseni toistaiseksi uusin tulkinta aiheesta on siis animaationa toteutettu ja kestoakaan ei ole kuin noin 20 minuuttia. Vähän pikaisemmalla aikataululla lähdetään siis käymään Santiagon seikkailua läpi.



Liikkeelle lähdetään hieman unimaisissa tunnelmissa. Ei kuitenkaan mene montaakaan minuuttia, kun Santiagon venettä ollaan jo työntämässä vesille, ja sitten jälleen se suuri vonkale nappaa kiinni ja alkaa aiheuttaa ongelmiaan.

En nyt ala kolmatta kertaa enää selittämään juonta tarkemmin, koska tämäkin tulkinta pääpiirteiltään seuraa noita aiempia. Toki tästä on jäänyt enemmän kirjan juttuja pois, mutta jos aiemmat versiot tai kirja on tuttu, niin ehkäpä ne sitten vähän täydentävät "aukkoja".




Aluksi suurin shokki Aleksandr Petrovin ohjaamassa elokuvassa on animaation karkeahko laatu. Melko nopeasti silmät kuitenkin siihen tottuvat. Ja kun muistelee edellisiä, niin eivät nekään mitään suurempaa visuaalista loistoa pahemmin tarjoile, vaan vähän karuhkoa tyyliä nekin edustavat, mikä on ihan ymmärrettävä ratkaisu tämän tarinan kohdalla. Nämä valitukset siis koskevat enemmän piirrosjälkeä, sillä toisaalta kuvien suhteen on lähdetty hakemaan vähän näyttävämpiä ja kauniimpiakin näkymiä kuin aiemmissa versioissa.




Mielestäni tässä on ollut ainakin yrityksenä hakea vahvoja tunnelmia, mutta se ei kuitenkaan täydellisesti onnistu. Hyviä hetkiä toki löytyy, mutta kokonaisuutena jättää lopulta kohtalaisesti toivomisen varaa. Oikeastaan yhtenä suurena esteenä on lyhyehkö kesto, sillä on vähän vaikeaa päästä "juoksemalla" niihin tunnelmiin, jotka kirjassa rakentuvat vähitellen.

Kahden aiemman osan kohdalla on tullut valitettua lopusta. Myös tässä tapauksessa käy niin, ettei reaktio ole läheskään niin voimakas kuin siinä vaiheessa, kun kirjan viimeisiä sivuja käy läpi. Tarinan suhteen ollaan kuitenkin lähempänä kirjaa kuin tuossa vuoden 1990 versiossa, jossa päädyttiin ottamaan enemmänkin vapauksia. Pidän itse kyllä tämän ja ensimmäisen version loppuratkaisuista enemmän.





Jokainen näistä kolmesta jää siis mielestäni melko selvästi kirjasta jälkeen, ja hieman vaikeaa niitä on keskinäiseen paremmuusjärjestykseenkään laittaa, sillä mikään ei ole erityisen huono, mutta ei kuitenkaan nouse selvästi toisten yläpuolellekaan. Tällä hetkellä kuitenkin laittaisin sen 1990 valmistuneen version ensimmäiseksi, sitten kaksi muuta ovat kohtalaisen tasoissa.

Ihan mukavaa katseltavaa Petrovin näkemys enimmäkseen on, mutta voinee kysyä, onko se tarpeellinen kahden aiemman elokuvaversion ja kirjan jälkeen? Omalla kohdalla innostusta saattaa tosin jo laskea sekin, että kirja luettuna ja kaksi versiota tosiaan katsottuna lyhyen ajan sisällä.




 Petrovin versio löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta:


The Old Man and the Sea (1999) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti