sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Winnie the Pooh's Most Grand Adventure (Nalle Puh ystävää etsimässä)

Teenpä hieman suunniteltua pikaisemman lyhyen vierailun sinne tutun metsän puolelle. Jospa sen rauhalliseen telmimiseen kurkkaaminen vaikka piristäisi mieltä edes vähän. Ainakin aiemmin katseltujen Puh-elokuvien perusteella näin uskaltaa olettaa. Nimi vihjailee siihen suuntaan, että suurta seikkailua olisi luvassa ja kaveri taitaa olla kadoksissa. Katsellaanpa siis, miten tällaiset pulmat puhmaisesti selvitellään.

Heräilipä kerran erään kultaisen kesän kauniiseen aamuun pieni pehmokarhu, joka kaikkoavan kesän pienistä iloista riemuiten kohti tärkeää ja tuttua paikkaa lähti loikkailemaan. Erinomainen paikka se onkin ja vielä enemmän sellaiseksi muuttuu, kun se paras kaverikin sinne ilmaantuu lyhyen odottelun jälkeen.



Ristolla vaikuttaisi olevan hieman haikeampaa kertoiltavaa kaverilleen, mutta ne pääsevät temmellyksissä ja kommelluksissa unohtumaan. Kahdestaan he laulellen pohtivat iäisyyksien mittaa ja mukavaa päivää päätellään lautan lipuessa rauhallisesti jokea pitkin. Eivät ne asiatkaan täysin unholaan pääse hiipumaan, vaan Risto niistä vielä illan pimentyessäkin vihjailee, mutta suoriin sanoihin saakka ei ehditä.

Niinpä yö koittaa ja peiton alle hakeutuu pieni karhukaveri. Aamulla jo ruskehtuneet lehdet maahan rapisevat saapuvasta syksystä tiedotellen. Syysmasennuksesta ei ole tietoakaan, kun Puh heti löytää tästäkin vuodenajasta iloittavaa. Kaiken muun hyvän lisäksi oven eteen on ilmestynyt täysi hunajapurnu. Mikäpä voisikaan mennä vikaan! Jostakin syystä Risto ei ilmesty tutulle puulle, mikä alkaa huolestuttaa.



Mitäpä sitten muille kuuluu? Nasu on päättänyt kuunnella Riston neuvoa ja osoittaa urheuttaan kiipeilemällä tammen korkeimpiin oksiin. Suunnitelma risahtaa ikävästi ja sitten pitääkin tiikerin yrittää singahtaa mahtavimpaan pomppuunsa. Ihaa on jälleen huteraa taloa kasailemassa. Tuumaapa, että ihan hyvä se on, mutta uudesta asumuksesta ei kauaa ehdi nauttia, kun jo eteenpäin vastustamattomasti pyyhältävä tammenterhohyökyaalto jyrää sen takaisin maan tasalle. Helposti tulee, helposti menee... Kanille taas ensimmäinen syyspäivä tarkoittaa sadonkorjuuaikaa kasvimaalla, kalenterihan sen selvästi sanoo. Harmi vain, että yksi itsepäinen porkkana ei vielä koe olevansa valmis nyppäistäväksi.

Kaikki jättävät omat puuhansa, kun huoli Riston sijainnista lisääntyy. Hunajaan tuhriutunutta viestiä tihrustetaan tuloksetta. Nasu lupautuu korvaamaan Ristoa Puhin parhaana kaverina. Tiikeri taas olisi halukas korvaajan korvaajaksi. Eipä auta muuta kuin lähteä kysäisemään viisaalta pöllöltä, saisiko tämä mystisestä viestistä mitään selkoa.



Pöllökin pikkuisen, no, pöllösti tekstiä tavailee ja päätyy siihen, että Risto on joutunut paikoista kamalimpaan, eli KALLOON! Nyt olisi ystävysten tuikitärkeää lähteä pelastusretkelle. Pöllö itse ei toki ehdi, mutta värikkään kartan piirustelee muiden avuksi. Siellä reitillä on hänen mukaansa ne kaikki tutut ja vähemmän tutut kammotukset sekä kummajaiset. Hirmuisista vaaroista huolimatta tietenkin matkaan päätetään lähteä Riston pelastamiseksi.

Melko varmaksi voin sanoa tämän kohdalla, että sen olen nuorempanakin nähnyt, harvinaista kyllä. Niin monet kohtaukset tutuilta vaikuttivat. Erityisesti lopun pelottavammat hetket jäisessä luolassa muistuivat hyvin mieleen Puhin ollessa tiukassa paikassa. Samoin valoisammat kuvat hirmuisen kalloluolan ulkopuolelta myös kelloja kilauttelivat.



Pelot ovatkin tässä seikkailussa keskiössä. Helposti ne vielä entisestään kasvavat liioiteltujen juttujen, katoavan päivänvalon sekä lisääntyvän hysterian myötä. Pienet seikkailijat kuitenkin siinä samalla huomaavat, että jostakin sisältä sitä löytyy enemmän rohkeutta ja urheutta kuin uskoisikaan. Kunhan vain eteen tulee tilanteita, joissa niitä ominaisuuksia kaipaillaan. Siinä samalla tulee lämpöisesti esille, mihin sitä ystäviensä puolesta omaksi yllätykseksikin voikaan venyä. Ne pelotkin usein pienenevät, kunhan oikeasta kulmasta ja vähän valoisampaan aikaan vilkaisee.

Oheisista kuvistakin varmaan näkyy, ettei väreillä juhlita aivan samalla tavalla räiskytellen kuin vaikkapa hieman uudemmissa Puh-elokuvissa. Haaleammat kuvat ja loppupuolella paletin tummemmalta puolelta valitut värit kuitenkin sopivat tarinaan, joten siitä ei tee mieli valitella.



Mistään ankeasta harmaudesta ei tietenkään ole kyse. Siitäpä voisi esimerkiksi heittää vallan suloisen tuokion kesäisellä kukkaniityllä, jonne Nasu ensimmäisenä ehtii takaa vesiputouksen pujahtamaan. Perhosystäviäkin löytyy ja muutenkin tunnelmat ovat kohdillaan. Tällaisia miellyttäviä "hidasteita" nämä tarinat kaipaavatkin. Puh-elokuvissa ei mielestäni ikinä saisi olla kyse nopeasta etenemisestä. Täytyy olla aikaa ihmetellä erinäisiä asioita. Katsomossakin tykätään, kun tähän tapaan ympäröivän maailman kauneutta pysähdytään tutkailemaan.

Lauleluja tietenkin seikkailun käänteisiin sovitellaan. Jo mainittu alkupuolen iäisyyslaulu edustaa herkempää laitaa, mutta muistettavammaksi nostaisin ennen lähtöä seikkailuhenkeä nostattelemaan tarkoitetun tuokion. Mielestäni ei tässä elokuvassa parhaisiin Puh-lauluihin ylletä, vaan edelleen tahtoisin väittää niiden löytyvän teoksista, joissa Carly Simon on musiikkeineen mukana.



Karl Geurs on erityisesti ohjaustensa suhteen puuhastellut pitkälti puhistelujen parissa, eikä siinä mitään. Paljon kamalampaan kuonaankin voisi aikaansa haaskailla. Hänen filmografiaansa vilkuillessa tulikin mieleen, että eiköhän se Winnie the Pooh: A Very Merry Pooh Year olisi oikein mainiota jouluista katseltavaa. Pitäisi vain kiekko jostakin saada hyppysiin.

Kiekoista puhuttaessa tämä nyt käsillä oleva levyjulkaisu ei suuresti loista. Bonuksia ei kannata etsiä, sillä niitä ei lainkaan ole sekaan viskattu. Ääniraitoja kyllä löytyy lähemmäs kymmenen, joukossa esimerkiksi suomeksi ja englanniksi höpötellyt vaihtoehdot. Tekstitystä kuitenkin on valitettavasti saatavilla vain englanniksi.



Nimestään huolimatta ei tämä pienimuotoinen seikkailu mielestäni muita samaisen porukan kommelluksia kummallisemmaksi osoittaudu. Toisaalta, eipä se juurikaan häviäkään. Vaikea homma olisi lähteä laittamaan Puh-elokuvia paremmuusjärjestykseen, sillä sen verran tasaista laatua on ja näillä elokuvilla omat viehättävyytensä ovat löydettävissä. Edelleen osaa olla mielissään, että vieläkin niitä katsomattomia löytyy hyllystä ainakin parin kappaleen verran.

Runsas tunti kulahtaa jälleen vauhdikkaasti ja mukavia hetkiä löytyy riittävästi. Mikään mutkaton matka ei ole kyseessä, sillä kartta johdattelee milloin minnekin ja välillä komennon ottanut Kani-kapteeni pelokkaat kaverinsa opastelee kamaliin loukkoihin. Pelottavuudet on katsottu sen verran miedoiksi, että takakannesta löytyy ikäsuosituksena kolme vuotta, mikä varmaan ihan kohdalleen meneekin. Kallosaurus siellä saattaa pimeiden varjojen suojissa karjahdella pieniä töppösiä vipeltämään kipsakasti ja ystävätön ankeuskin pikkuisen uhittelee. Loppukuvien rullaillessa huomaa kuitenkin mielikseen, että jälleen vaikeudet on voitettu, yksi pienisuuri seikkailu takana ja yhdessä marssitaan kohti uusia ihmeellisyyksiä.



Winnie the Pooh's Most Grand Adventure (1997) (IMDB)

4 kommenttia:

  1. Katselin tämän Nalle Puhin tänään. Se tuli telkkarista parisen viikkoa sitten, ja laitoin elokuvan nauhalle. Suomeksi puhuttunahan elokuva tietysti näytettiin, sillä televisiossa se oli suunnattu perheen pienimmille. :) Ihan hyvä seikkailuhan tämä oli, hyvin päästiin Puolen hehtaarin metsän tunnelmiin. Laulut elokuvassa olivat melko unohdettavia tapauksia. Väriskaala oli vähän liian harmaata minun makuuni, vaikka tosiaan elokuvan teemaan sopikin, kuten sanoit. Pidin elokuvassa pelottavuuksista, jotka paljastuivatkin joksikin muuksi, kivaksi asiaksi, kuten ruusupensaiksi.

    Yllättävän paljon näissä Nalle Puh -animaatioissa toistetaan vaan samoja teemoja: esimerkiksi tässä ja vuoden 2011 Nalle Puhin elokuvassa Risto Reipas lähtee kouluun ja metsän asukit luulevat hänelle tapahtuneen jotain kamalaa. Ja luultavastihan siis klassikko on tämän saman juonikuvion kopioinut itselleen, voi voi! Pitäisikin lukea A.A. Milnen kirjoista, onko kouluun katoamistarina hänen keksintöään, vai ihan Disneyn oma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan näissä usein niinkin paljon samankaltaisia juttuja, ettei välttämättä kannata mittavampaa Puh-maratonia käynnistellä. :D Minusta silti on ihan mukavaa, että vähemmälle huomiolle jääneitä elokuvia näytetään myös, vaikka ei tämä seikkailu omalla listallakaan ihan parhaiden joukkoon pääse. Laulut eivät minuunkaan katseluhetkellä hirmuisen suurta vaikutusta tehneet, mutta sittemmin ostin kokoelmalevyn The Many Songs of Winnie the Pooh, jonka kautta olen alkanut tykkäilemään enemmän kappaleista Forever and Ever ja Adventure Is a Wonderful Thing.

      Käsittääkseni suuri osa tämän elokuvan kuvioista on Disneyn käsikirjoittajien kynistä peräisin, mutta sen tiedän omien lukuhetkien perusteella, että pikkuisen lainataan ideoita Milnen kirjasta Nalle Puh rakentaa talon. Kyseessä siis kirjan päättävä "Kymmenes luku, jossa Risto Reipas ja Puh menevät lumottuun paikkaan ja me jätämme heidät sinne", mutta ei sitä sinänsä suoraan elokuvassa toisteta, vaan lainataan tunnelmia haikeampiin ja herkempiin hetkiin. Wikipediasta lunttailemalla taas selviää, että samaisen kirjan "Viides luku, jossa Kanilla on puuhakas päivä ja me saamme tietää, mitä Risto Reipas tekee aamupäivisin" on jossakin määrin innoittanut koulutielle katoamiseen liittyviä väärinkäsityksiä sekavine lappuineen.

      Noista tarinakuvauksista voi vaikka alkuun lähteä yhtäläisyyksiä etsimään:

      http://www.winnie-pooh.org/rabbit-busy-day.htm

      5. In which Rabbit has a busy day, and we learn what Christopher Robin does in the mornings

      http://www.winnie-pooh.org/an-enchanted-place.htm

      10. In which Christopher Robin and Pooh come to an enchanted place, and we leave them there

      Poista
    2. Uuu! Vai löytyy Nalle Puh -kirjoja ihan netistä? Enpäs tiennytkään! Pitääkin miettiä, suuntaanko tuonne niitä lukemaan, vai lainaanko ihan konkreettisen kirjan. Työpaikallani on järeä, suomenkielinen Nalle Puh -kirja, missä on ilmeisesti kaikki Milnen tarinat, ja olen miettinyt lainaavani sen sieltä kesälukemiseksi... ;)

      Olen itsekin joskus katsellut tuota mainitsemaasi kokoelmalevyä. Onko levy ollut antoisa ostos? Kannattaako minunkin se ostella? Mistä kaikista elokuvista/tv-sarjasta (?) siinä on lauluja?

      Poista
    3. Nuo ovat siis vain pitkiä tarinakuvauksia, jotka toki vähän alkuperäisiä tekstejä lainailevat. Kannattanee kuitenkin lueskella kirjoina, jos kerran kätevä mahdollisuus siihen on. Saa vielä kivat kuvat tarinoita elähdyttämään. :) Noista linkeistä löytyy jokunen juttu, mitkä on tähän elokuvaan muokkailtu mukaan.

      Itse tykkäilen tuota levyä silloin tällöin kyllä kuunnella, ja ostelinpa kokoelman myös ruotsiksi laulettuna. :D Ehkei mitään Disney-musiikin parhaimmistoa, mutta sellainen hyväntuulisuuden tuoja. Kappalevalikoimasta noin puolet liittyy ensimmäiseen klassikkoon, neljännes tähän Riston etsimistä kuvaavaan seikkailuun ja viimeinen neljännes onkin hieman sekalaisempaa tavaraa. Itse olisin tykännyt kattavammasta koosteesta, koska melko moni elokuva jätetään kokonaan huomioimatta. Lauluja toki on määrällisesti paljon, mutta levylle ei kuitenkaan kerry pituutta kuin alle 40 minuuttia, eli enemmänkin olisi sekaan sopinut.

      Poista