sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Flipper

Avioeroa läpikäyvä äiti laittaa teini-ikäisen poikansa kesälomalle veljensä luo Floridan aurinkoisiin maisemiin. Niin lievästi vastahakoinen Sandy (Elijah Wood) matkustaa yksin asuvan kalastajan, Porterin (Paul Hogan) luo. Tämän rantatalo on vähintään remontin tarpeessa, eikä Sandy muutenkaan näe kesää kaukana kavereistaan ja suosikkiyhtyeensä kiertueesta juuri muuna kuin julmana rangaistuksena.


No, vähitellen vaikeudet Porterin kanssa alkavat vaikuttaa vähemmän ylitsepääsemättömiltä. Erään kalastusretken yhteydessä Sandy tutustuu delfiiniin, joka on menettänyt ystävänsä. Siitä sitten vähitellen käynnistyy ystävyys näiden kahden välillä. Uuden ympäristön viihtyisyyttä lisää myös paikallinen mukavalta vaikuttava tyttö, joka on myös innostunut Sandyn uudesta ystävästä.

Tarina ei mitään kovin erikoista tarjoile, vaan melko tuttuja kuvioita käydään läpi. Toki löytyy myös se pakollinen pahis, joka on taloudellisen hyödyn takia valmis vahingoittamaan sympaattisia mereneläviä, murhaamaan lapsia sekä tuhoamaan paikallista luontoa. Sandyn ongelmat ja alkuvaikeuksista kärsivä yhteiselo on melkoisen keskinkertaista perhedraamaa. Perusjuttua pitkälti siis monessakin mielessä, mutta jos onnistuu laittamaan nämä taka-alalle, niin elokuvalla saattaa olla muuta silmiä miellyttävää annettavaa. Kyseessä on melko Disney-henkinen tuotos, joka sopii kyllä hyvin koko perheen yhteiseksi katseltavaksi. Mitään kovin synkkää tai muuten pienimpiä pelottavaa materiaalia ei ole juurikaan mukaan eksynyt, ellei sitten pidä pahissurkimusta tai vanhaa vasarahaita sellaisena. Tässä sarjassa Flipper on ihan menettelevä tapaus, mutta ei mielestäni juurikaan sen ihmeellisempi. Itse pidin esimerkiksi elokuvasta Nim's Island kohtalaisesti enemmän, vaikka se ehkä olikin suunnattu vielä tätä enemmän lapsille.1960-luvun alkupuolella julkaistiin pari Flipper-elokuvaa ja samanniminen sarja, jotka ovat minulta muistini mukaan näkemättä. Ehkäpä vuosien 1993 ja 1995 Free Willy -elokuvat ja niiden kohtalaisen hyvä menestys innostivat herättämään myös tämän älykkään ja sympaattisen delfiinin seikkailuista kertovan tarinan henkiin ensin sarjan muodossa (1995) ja vuotta myöhemmin elokuvaversiona. Alkuperäisten lapsitähti Luke Halpin tekee tässä uudessa versiossa lyhyen näyttäytymisen. Hieman hymyilytti, kun alkuteksteistä huomasin, että esimerkiksi Chuck Norrisia 1980-luvulla ohjannut Lance Hool on päätynyt tuottamaan hieman toisenlaista materiaalia...

Tällaiset koko perheelle suunnatut teokset eivät rehellisesti sanottuna ole mikään suosikkilajityyppi minulle. Tämä tuli hankittua lähinnä sen takia, että sen voi olettaa sisältävän mukavasti merellistä menoa ja aurinkoisia rantoja. No, kyllähän sitäkin puolta löytyy, mutta ei kuitenkaan siinä määrin, että elokuva olisi mitään unohtumatonta vaikutusta onnistunut tekemään. Sen verran kuitenkin sai katsella delfiinejä sekä pinnanalaisia tunnelmia, ettei elokuvaa pettymyksenäkään oikein voi pitää. Myös Paul Hoganin esiintyminen elokuvan toisessa pääosassa miellyttää. Hogan oli jossakin määrin lapsuuden sankareita Crocodile Dundee -elokuviensa myötä. Tässäkin hän sopii osaansa hyvin. Harmi vain, että elokuvaura jäi lopulta melko lyhyeksi. Mielestäni rennoissa seikkailuhenkisissä elokuvissa olisi kyllä ollut enemmänkin tilaa Hoganin kaltaiselle tyypille. Elokuvan musiikki onnistuu paikoitellen vähän rasittamaan. Kokonaisuutena kuitenkin vastasi pitkälti odotuksia. Ei mikään suuremmin ylistettävä merkkiteos edes omassa sarjassaan. Lähinnä kauniiden kuvien rikastamaa hyväntuulista hömppää lauantai-illalle, jollaista ihan mielellään silloin tällöin katselee.Flipper (1996) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti