perjantai 5. lokakuuta 2012

Against the Current

Alkuun voisi mainita, että juonipaljastuksille allergisten ei kannata lukea tätä tekstiä, sillä niitä on päässyt mukaan ehkä tavallista enemmän.

Yksinäisessä asunnossaan Paul Thompson (Joseph Fiennes) pohtii elämäänsä ja tulevaisuuttaan. Kalenteriin merkitty tärkeä päivämäärä alkaa lähestyä viimeinkin. Mieleen on kuitenkin palaillut eräs teini-iässä syntynyt haave Hudson-joen uimisesta päästä päähän. Kuten Paul myöhemmin ystävälleen kertoo, kuka tahansa sinnikäs pystyy sellaisesta suoriutumaan, kun matkaa ei ole 240 kilometriä enempää sekä aikaraja on löyhä. Olisi kuitenkin mukava edes joskus tehdä jotakin omalaatuisempaa...


Paul siis yrittää houkutella pitkäaikaisen ystävänsä Jeffin (Justin Kirk) mukaan matkalle. Tämä kuitenkin vaikuttaa aluksi vähemmän innostuneelta etanavauhtia etenevästä matkasta, jossa kuluu vielä useampia viikkoja pitkälti veneessä istuskellen. Samaan aikaan Jeffin baariin vaeltelee tyypeille puolituttu Liz (ELizabeth Reaser), joka syystä tai toisesta innostuu enemmän ajatuksesta. Ehkäpä tällainen erikoisempi ja rauhallinen retki tarjoaa hänelle kaivattua vaihtelua tavallaan paikallaan polkevaan ja toimettomaan elämään.

Lopulta kolmikko lähtee venettä hankkimaan ja käynnistelemään reissua. Matka käynnistyy leppoisissa tunnelmissa, ainakin kahden valvojan/kannustajan/seuralaisen osalta. Paul tosin tietää jo alusta lähtien, mitkä suunnitelmat ovat retken päätyttyä. Kohtalaisen nopeasti tämä tosin matkakumppaneille ja katsojillekin paljastetaan.



Elokuva ei siis pitkään peittele korttejaan tässä mielessä, vaan jo ensimmäisen uintipäivän päätteeksi Paul muistuttaa Jeffiä siitä, mikä päivä on kovalla vauhdilla lähestymässä. Mukaan lähteneen Lizin veneilytunnelmat latistuvat suunnilleen sillä hetkellä. Paulia kohtasi hieman alle viisi vuotta aiemmin ikävä onnettomuus, joka on painanut häntä siitä lähtien. Tuon viiden vuoden ajan hän on yrittänyt keksiä syitä elämänsä jatkamiselle, mutta ei oikein ole onnistunut sellaisia löytämään, varsinkin, kun henkinen kärsimys on suunnattoman suuri.


Ehkäpä esimerkiksi The Sea Inside -elokuvan on helpompi myydä katsojalle ajatus oman elämän vapaaehtoisen päättämisen oikeutuksesta, koska luultavasti monien silmissä sellainen menetys on jotenkin lopullisempi, rajoittavampi ja raskaampi. No, mielestäni Against the Current onnistuu ihan kohtalaisesti esittäessään, että ainakin joillekin yksilöille tällainen onnettomuus saattaa olla vähintään yhtä raskas kärsittävä kuin vaikka vaikea vammautuminen.


Kohtalaisen synkästä aiheesta huolimatta elokuva ei ole kovinkaan raskas tai uuvuttava katseltava, mikä on saavutus sinänsä. Huumoria ei ole unohdettu, vaan vitsit ja huvittavat kommentit värittävät elokuvaa. Alkupuolta enemmän toki. Paulin ja Jeffin sanailut usein vähintään hymyilyttävät ja välillä saa nauraakin. Erityisesti Jeffiä esittävä Kirk jäi positiivisella tavalla mieleen. Vitsailu ei ainakaan minusta tuntunut väkinäiseltä, eikä liioitellun nokkelalta. Hieman toisenlaisesta huumorista voisi esimerkkinä heittää lyhyehkön ruokapöytäkeskustelun, jossa Paulin suunnitelmat tulevat esille. Sitä olisi voinut viedä vähän pidemmällekin, vaikka ei olisikaan mihinkään Festen-elokuvan mittoihin tähdännyt...


Toinen juttu, mikä keventää tunnelmaa jonkin verran, on elokuvan lämminhenkisyys ja yleensäkin positiivinen vire. Toki mukana on kohtauksia, jotka vähän itkettävät, mutta yleisesti Against the Current on aihe huomioiden miellyttävää katseltavaa.

Jos joku pelkää, että saa seurattavakseen runsaat 90 minuuttia joessa räpiköivää Fiennesiä, niin sellaiset kuvitelmat ovat jokseenkin turhia. Uintikohtaukset ovat yleensä lyhyitä pieniä tunnelmapaloja henkilövetoisen draaman välissä. Pari kivaa maisemaa niiden kautta kyllä avautuu, mutta painopiste on enimmäkseen jossakin muualla.

Vaikka mukaan on päässyt muutama vähemmän toimivakin hetki, niin niistä huolimatta Against the Current on mielestäni melkoisen onnistunut ja koskettavakin elokuva aiheesta, joka tasapainoilee hienosti draaman ja komedian välillä. Välillä ehkä hieman ennalta-arvattavia ratkaisuja tarjoillen, mutta eipä sekään suuremmin häiritse. No, loppu ei ainakaan ollut aivan sellainen kuin mitä odotin/pelkäsin, joten siitä voisi myös tekijöitä kehua.



Against the Current (2009) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti