keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Sanctum


Papua-Uudessa-Guineassa sijaitsee maailman suurin aiemmin tutkimaton luolasto Esa Ala, jossa pieni tutkijaryhmä on reilun kuukauden ajan yrittänyt selvitellä luolaston saloja. Edistystä on tapahtunut. Nyt olisi tarkoituksena löytyy massiivisen vedenalaisen luolaston mereen yhdistävä käytävä.

Ryhmän johdossa on kokenut luolatutkija ja sukeltaja Frank McGuire (Richard Roxburgh). Mukana ryhmässä on ainakin puolittain vastoin tahtoaan hänen poikansa Josh (Rhys Wakefield). Isän ja pojan välit ovat muutenkin kireät, eikä niitä paranna se, että poika vähän laiminlyö työtehtäviään kriittisellä hetkellä.




Lähenevä myrsky painaa päälle, jonka takia Frank lähtee yhden avustajansa kanssa etsimään vähän turhan pikaisesti lisäkäytäviä, mikä sitten kostautuukin. Tilannetta ei helpota se, että myrsky saapuu odotettua aikaisemmin ja vielä paljon voimakkaampana. Sadetta tulee niin paljon, että luolasta on mahdotonta nousta ylös. On pakko lähteä eteenpäin. Paniikin vallitessa varusteita katoaa, loukkaantumisia ilmenee ja osan kokemattomuus sekä rajoitteet tuovat omat vaikeutensa. Katastrofin ainekset alkavat olla kasassa.

Mielestäni jännityksen rakentelu vähän ontuu tässä tapauksessa. Meno muuttuu turhan nopeasti melko armottomaksi. Hahmoistakaan ei oikein saada kehiteltyä sellaisia, että heistä kauheasti välittäisi tai olisi enemmänkin huolissaan heidän kohtaloistaan. Sanctum jättää siis vähän kylmäksi.





Ahtaista vedenalaisista ympäristöistä ei mielestäni saada irti läheskään parasta mahdollista tehoa. Vaikka The Descent ei juuri vesielementtiä sisälläkään, niin onnistuu se ahdistamaan huomattavasti enemmän tunneliosuuksillaan. Vähän sama juttu The Cave -elokuvan suhteen. Toki tässäkin muutamia ahdistavia hetkiä nähdään, mutta odotuksista Sanctum kyllä jää paljon tälläkin osa-alueella.

James Cameronin nimi löytyy tuottajan kohdalta, mikä ei sinänsä ole suurikaan ihme, kun huomioi miehen omat elokuvat ja etenkin 2000-luvulla ilmestyneet pari dokumenttia. Myös Cameronin omat sukelluspuuhastelut kertovat kiinnostuksesta aiheeseen:


"Varhain maanantaiaamuna, kello 00.52 Suomen aikaa, James Cameron saavutti Challengerin syvänteen Mariaanien haudassa. Tämän vahvistivat National Geographic -tutkimusretkikunnan jäsenet.
 
Cameronin saavuttama syvyys oli 10 898 metriä. Vastaavaa syvyyttä ei ole missään muualla valtamerissä."

"Ennen kuin Cameron suuntasi kurssinsa kohti pintaa noin 500 kilometriä Guamin lounaispuolella, hän vietti useita tunteja lipuen pitkin Challengerin syvänteen autiomaalta vaikuttavaa merenpohjaa ja sen kallioisia seinämiä. Samalla hän keräsi koko ajan näytteitä ja otti kuvaa videolle."
James Cameron teki ennätyssukelluksen



Tämäkin projekti aiheensa ja kuvauksensa perusteella tuntui jo ennen katselua sisältävän paljon Cameronia kiehtovia elementtejä. Tutkimattomia syvyyksiä, sukeltajahehkutusta, mahdollisuuksia uusien laitteiden esittelylle ja niin edelleen. Tämäkin puoli tuntuu jäävän kuitenkin vähän puolimatkaan. Johtuneeko sitten osittain siitä, että elokuva kuvattiin pitkälti lavasteissa aitojen ympäristöjen sijaan, vaikka sitäkin harkittiin. Päätettiin kuitenkin pitäytyä studio-olosuhteissa, koska muuten olisi saattanut mennä turhan hankalaksi.

Heti alussa kerrotaan, että elokuvalla on jonkin verran pohjaa tositapahtumissa. Itse en ainakaan toistaiseksi jaksanut selvitellä tuota sen enempää. Levyltä löytyvien parin lyhyen bonuspätkän perusteella vaikuttaa siltä, että tositapahtumien osuus liittyy lähinnä alkuasetelmaan, eikä niinkään sitä seuraaviin hetkiin. No, oma perehtyminen on vähintään pinnallista, joten varmuuden saamiseksi kannattaa kaivella enemmän, jos se kiinnostaa.




Elokuvan yhtenä tuottajana ja kirjoittajana toimineella Andrew Wightilla on pitkä historia Cameronin kanssa. Hän osallistui esimerkiksi noiden Cameronin sukellusdokumenttien toteuttamiseen ja on muutenkin harrastanut sukellusta pitkään. Käsittääkseni tämän elokuvan tosipohjaisuus perustuu juuri erään Wightin retken vaikeuksiin. Wightin filmografiasta löytyy paljon aiheeseen liittyviä dokumentteja, joten kyseessä oli ilmeisesti varsin merkittävä tekijä alallaan. Valitettavasti Wight menehtyi vuosi sitten helikopterionnettomuudessa.

Luettujen arvioiden perusteella en mitään mestariteosta odottanut, mutta pieniä toiveita kuitenkin oli, että Sanctum voisi hyvinkin iskeä omalla kohdalla paremmin kuin enemmistöllä. Valitettavasti odotukset eivät kuitenkaan täyttyneet. Jännityksen suhteen jättää toivomisen varaa, eivätkä ne veden täyttämät luolatkaan mitään suurempaa innostusta saaneet aikaan. Pienoinen pettymys, mutta kyllä Sanctum kertakatseluviihteenä menettelee. Parit mukavasti vihertävät kuvat elokuvan alkupuolella onnistuivat myös pikkuisen piristämään.



Sanctum (2011) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti