tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vegucated

Muutama vuosi sitten Marisa Miller Wolfson päätti tehdä dokumentin veganismista ainakin omasta mielestään tuoreella tavalla. Niinpä hän haastatteli joukon sekasyöjiä, joilla olisi halukkuutta lähteä dokumenttiin mukaan. Joukosta valikoitui lopulta kolme henkilöä, eli Brian Flegel, Tesla Lobo ja Ellen Mausner. Ideana oli se, että nämä vaihtaisivat kuudeksi viikoksi kasvisruokavaliolle ja perehtyisivät vähän niihin yleisimpiin syihin, miksi ihmiset tällaisen valinnan yleensä elämässään päätyvät tekemään.



Seuraavana vuonna ilmestynyt kasvissyöntidokumentti Forks Over Knives laittoi myös joukon tavallisia ihmisiä tietyksi ajaksi kasvisruokavaliolle, mutta kyseisessä dokumentissa pääpaino on melko puhtaasti terveellisessä syömisessä, vaikka muitakin näkökulmia vähän sivutaankin.

Wolfsonin dokumentti on huumorin sävyttämä, ja muutenkin vaikuttaa siltä, ettei hän halunnut lähteä liikaa saarnaamaan tai esittelemään eläinten kokemia kauheuksia. Dokumentin ja Wolfsonin kommenttien perusteella onkin melko selvää, että tähtäimessä on ollut vähän kevyempi koettelemus, jota katsoessa ei alkaisi ahdistaa liikaa, mutta josta kuitenkin saisi samalla tietoa aihepiiristä.

Liikkeelle lähdetään eläintalouden tuottamista (vanhoista) mainoksista, joissa eläimet juoksentelevat onnellisen oloisina kirkkaassa auringonpaisteessa. Vähän myöhemmin sitten perehdytään siihen, vastaako sellainen kuva enää nykyistä todellisuutta.

Samoin alussa käydään läpi lyhyesti Wolfsonin omaa henkilökohtaista historiaa. Hän kertoo itse olleensa tavallinen amerikkalainen tyttö, joka vietti lapsuutensa mukavissa oloissa. Juustoa ja maitoa meni paljon sen suuremmin asiaa miettimättä. Kuitenkin muutto New Yorkiin toi vähitellen vähän toisenlaisia ajatuksia päähän, ja jonkin ajan kuluttua hän sitten huomasikin kuuluvansa vegaanikerhoon.




Ensimmäisellä viikolla elämäntapaseikkailullaan kolme päähenkilöä saavat vähän ravinto-ohjeistusta Joel Fuhrmanilta, joka on Yhdysvaltojen puolella yksi kasvispohjaisen ruokavalion näkyvimpiä kannattajia. Samalla Fuhrman tekee kolmikolle vähän erilaisia kokeita, jotta saadaan lähtötilanne selväksi. Pääseepähän hän tyypilliseen tapaansa vähän hehkuttamaan vihreitä vihanneksiakin. Fuhrmanilla on kyllä joitakin kiinnostavia juttuja, ja olen niihin jonkin verran tutustunut. Esimerkiksi alla olevasta linkistä voi tarkastella hänen listaansa terveellisimmistä syötävistä pisteytettynä. Listan kärjessä komeilee parin muun kanssa lehtikaali, jota ainakin itse yritän melko säännöllisesti syödä.

ANDI Food Scores


Wolfsonin johtamalla kauppakierroksella taas etsitään korvaavia tuotteita entisen elämän suosikkiruoille. Kaikille ei ole läheskään selvää, mitkä kauppojen suhteellisen tavallisistakin ruoista ovat vegaaneille sopivia. Vähän vaikuttaa kuitenkin siltä, että mennään pikkuisen "roskaruokalinjalle". No, ehkäpä se ainakin alkuvaiheessa on ihan ymmärrettävääkin. Erityisesti Teslan mieltymykset asettavat hänet vaikeampaan asemaan. Suurin osa vihanneksista ja pavuista tökkii, joten on haastavampaa yrittää kasata toimiva kokonaisuus. Brian ja Ellen sopeutuvat huomattavasti paremmin.



Ensimmäiset pari viikkoa menevät vauhdikkaasti uutta oppien. Kolmannella viikolla Wolfson näyttää kolmikolleen vähän sellaista ikävämpää materiaalia Yhdysvaltojen eläintaloudesta, joka sitten saakin aikaan reaktioita. Dokumentissakin näitä kuvia esiintyy jonkin verran, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole läheskään mitään sellaista kuin mitä esimerkiksi Earthlings katsojalle näyttää. Earthlings olikin aikoinaan sellainen kokemus, että katselu onnistui vasta kolmannella yrityksellä, eikä siinä kyyneliä tullut säästettyä. Se on katsottavissa kokonaisuudessaan tekijöiden sivustolla, mutta kyseinen dokumentti tosiaan sisältää hyvinkin järkyttävää kuvamateriaalia:

Earthlings

Mainitaan nyt vielä, että Earthlings tarjoaa tässä mielessä paljon kattavamman vilkaisun eläinteollisuuteen kuin Vegucated, joka ei kestonsakaan (runsaat 70 minuuttia) takia samaan kykene.





Vegucated tuo myös esille sen, että Yhdysvalloissa tuotantoeläinten kohdalla lain takaama turva on paikoitellen olematon. Lisäksi perehdytään siihen, tarkoittavatko sanat organic, free-range tai humane oikeastaan mitään parempaa. Ellen saakin tehtäväkseen vähän soitella ja kysellä aiheeseen liittyen, eikä hän ainakaan iloisesti pääse yllättymään vastauksista. Wolfson vie päähenkilönsä sitten eräälle perhetilalle, joka on sekin kilpailun paineessa joutunut omaksumaan pitkälti tehokkaamman tuotannon malleja, eikä mistään idyllisestä pikkutilasta juurikaan voida puhua.

Oman osionsa saavat ympäristöasiat, joita sitten käydään myös melko pikaisesti läpi. Esillä ovat esimerkiksi valtavien lantakeskittymien aiheuttamat ongelmat, ilmastonmuutos ja muita nykyisen eläintalouden varjopuolia.



Fuhrmanin lisäksi toinenkin erittäin tunnettu kasvisruokavalion terveellisyyden puolesta puhuva henkilö pääsee lyhyesti ääneen, eli T. Colin Campbell. Hänen The China Study -kirjansa on herättänyt monissa intohimoja. Campbell onkin monien rakastama sekä vihaama henkilö. Hän itsekin on kotoisin maitotilalta, ja aloitteli uraansa tarkoituksenaan kehitellä parasta mahdollista proteiinia ihmisen ravinnoksi. No, tietyt jutut sitten johtivat aivan toisille urille, ja nykyään hän vastustaa kaikkien eläinperäisten ruokien käyttöä. Ensimmäisessä kirjassaan Campbell ruotii jonkin verran ravitsemustutkimuksen tasoa (tai tasottomuutta) ja ilmeisesti se on yhtenä teemana myös hänen kohta ilmestyvässä uudessa opuksessaan:

Whole: Rethinking the Science of Nutrition


Ehkäpä on aiheellista mainita, että se kasvisruokavalio, jota tässä dokumentissa toteutetaan on kaukana siitä, millaista mallia Campbell suosittelee. Hän painottaa erittäin vähärasvaista vähän prosessoiduista ruoista koostuvaa mallia (whole foods plant based diet). Vaikka Fuhrman ei olekaan yhtä tiukka rasvan suhteen, niin eipä hänenkään kohdalla dokumentin syömiset varmaan menisi läpi. YouTubesta löytyy useampiakin Campbellin luentoja, mutta tuossa yksi tuoreimmista, jossa käydään lyhyemmin hänen pääsanomaansa läpi:

Resolving the Health Care Crisis: T. Colin Campbell

 Myös "hullu karjapaimen", eli Howard Lyman vilahtaa kuvissa. Hän on siis entinen karjankasvattaja, joka vaihtoi kasvisruokavalioon ja on sittemmin kirjoittanut aiheesta kirjoja sekä tehnyt ainakin yhden dokumentin. Sekin on tullut nähtyä, mutta eipä sitä nyt kovin erinomaiseksi voi kehua. Tämä siis liittyy enemmän siihen, miten maatalous on yleisesti muuttunut Yhdysvalloissa viimeisten vuosikymmenten aikana. Kiinnostuneet voivat katsella sen vaikka tuosta:


Viikoilla neljä ja viisi otetaan vähän rennommin, vaikka pientä kriisiäkin ilmenee. Kuudennella viikolla taas vieraillaan Fuhrmanin luona katsomassa, onko ruokavaliomuutoksella ollut positiivisia vaikutuksia terveyteen. Loppuun vielä laitetaan vähän kuvakoostetta tunnetuista kasvissyöjistä, mutta myös "tavallisista" ihmisistä.




Kasvissyönnistä kertovia dokumentteja on ainakin omasta mielestäni ilmestynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana melko paljon, ja kohtalaisen kasan olen niitä katsellutkin. Aiemmin mainittu Forks Over Knives on ainakin Yhdysvaltojen puolella suosituimpia niistä. Siinä tässäkin esiintyvä T. Colin Campbell ja Caldwell Esselstyn pääsevät esittelemään enemmän ajatuksiaan. Siinä siis näkökulma rajoittuu tiukemmin terveysjuttuihin. Osa näistä dokumenteista on kyllä varsin hirveää kuraa, ja niissä esitetään käsittämättömiä väitteitä. Esimerkkeinä vaikka erään Mike Andersonin ja Steve Kroschelin tykitykset, joita en suosittele kellekään.

No, Vegucated on mielestäni ihan hyvä tapaus. Se tosiaan säilyttää linjansa ja on kohtalaisen helppo suositeltava aiheesta kiinnostuneille. On tullut nähtyä tosiaan aiheeseen liittyen paljon heikompaakin tavaraa. Elokuvan sivustolta löytyy vähän lisämateriaaleja niistä kiinnostuneille:

Vegucated

Lueskelin vähän kommentteja elokuvaan liittyen, ja ainakin joissakin niissä tuli esille ajatus, ettei elokuvaa oikein ole suunnattu kellekään kunnolla. Itse kyllä näkisin, että se on suunnattu aloitteleville kasvissyöjille sekä aiheesta kiinnostuneille. Se tarjoaa suhteellisen tiivin paketin siihen siirtymisen syistä sekä esittelee mahdollisia ongelmiakin, joita ainakin alkuvaiheessa saattaa kohdata. Sellaisena pakettina se toimiikin ihan hyvin. Jos on jo enemmän perehtynyt asiaan, niin ei Vegucated mielestäni juuri millään osa-alueella tuo mitään erityisen hyödyllistä lisätietoa. Silti sen kyllä katselee ihan mielellään läpi ja viihtyykin mukavasti.





Jos tämä dokumentti ja aihe yleensäkin kiinnostaa, niin runsaan viikon kuluttua (7.5.) järjestetään Porvoossa sen ilmaisnäytös, johon kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tarkempi osoite on Omenamäen palvelutalon ryhmähuone, Tulliportinkatu 4, Porvoo. Jos sattuu siellä liikkumaan, niin voi mennä katselemaan. Lisäksi samassa yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus. Eläinoikeusfoorumin ketjussa on kerrottu tarkemmin tilaisuudesta:

Porvoossa tapahtuu 7.5.


Vegucated (2010) (IMDB)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti